Gemeente Enschede

Enschede deelt uit!

Alle inwoners van Stroinkslanden Zuid mogen met ingang van woensdag 11 februari tot eind april 2009 een `energiebox' in ontvangst nemen. In deze energiebox van Essent zitten onder meer spaarlampen, een standby-killer, tochtstrips, radiatorfolie en een waterbesparende douchekop. Hiermee kunnen huishoudens ruim EUR 100,- per jaar besparen. De gemeenteraad wil graag weten hoeveel besparing zo'n energiebox oplevert, dus dat wordt gemeten! De eerste energiebox wordt op woensdag 11 februari om
14.00 uur op feestelijke wijze uitgereikt in winkelcentrum Stroinkslanden door wethouders Myra Koomen en Jelmer van der Zee.

Spaar energie
Alle Enschedese burgers krijgen te maken met stijgende energieprijzen en de lagere inkomens verhoudingsgewijs meer dan de hogere inkomens. Mensen die relatief goedkoop wonen, wonen vaak in huizen die slecht geïsoleerd zijn. De woonlasten voor energie stijgen bij hen daardoor het snelst. De gemeente Enschede wil deze groep dan ook graag een steuntje in de rug geven. Teams bestaande uit twee energieadviseurs reiken de energieboxen uit bij alle huishoudens in Stroinkslanden Zuid. De energieadviseurs zijn geworven uit werkzoekenden van Workstep. Acht enthousiaste kandidaten zijn speciaal hiervoor opgeleid. Ze kregen een korte cursus over energiegebruik en het geven van voorlichting. Bewoners ontvangen van hen advies op maat over de toepassing van de artikelen uit de energiebesparingsbox en over manieren van energiebesparing in het huishouden. De adviseurs vragen daarbij toestemming om samen met de bewoner het huis door te lopen om te zien op welke plekken energie wordt gebruikt. Ook kunnen ze, als de bewoner dat graag wil, de douchekop en de andere materialen installeren.

Meten is weten
In februari en maart krijgen eerst de bewoners van alle oneven huisnummers een energiebox, de even huisnummers komen van eind maart tot april aan de beurt. De energieteams nemen ook de meterstanden op in het huis van iedere ontvanger.
In april worden alle bewoners weer bezocht en dan wordt de meterstand voor de tweede keer opgenomen. De meterstanden van de twee groepen met en zonder energiebox worden met elkaar vergeleken, waarbij bekeken wordt of het energieverbruik van de bewoners zonder box meer is gestegen dan het verbruik van bewoners mèt box. Bewoners die in de eerste ronde nog geen box hadden gekregen staan niet met lege handen. Zij krijgen als tegemoetkoming een waardebon van EUR 12,50, te besteden bij de Natuurwinkel, een winkel met duurzame (voedings)producten. Omdat ook van deze bewoners het energiegebruik bekend moet zijn in de periode zonder energiebox, wordt bij hen alleen de meterstand (gas, elektra, water) opgenomen. Natuurlijk krijgt iedereen die meedoet bericht over de uiteindelijke resultaten en de uiteindelijke besparing die de energiebox hen heeft opgeleverd!

Geplaatst: 05 februari 2009.

5 februari 2009