Gemeente Den Haag

Den Haag ondertekent Europees klimaatconvenant

Wethouder Peter Smit (Milieu) was 10 februari in Brussel één van de ondertekenaars van het 'Convenant of Mayors', waarin Europese steden dwingende afspraken maken over energiebesparing.

Met de ondertekening van het document verbindt Den Haag zich aan de afspraak om de uitstoot van broeikasgassen met tenminste 20% terug te dringen. De Europese Unie steunt Den Haag bij de uitvoering van plannen om dit te verwezenlijken.

Klimaat neutraal
De doelstelling om in 2020 minimaal 20% minder broeikasgas uit te stoten ten opzichte van 1990, past bij het doel van de gemeente Den Haag om over veertig jaar een volledig klimaat-neutrale stad te zijn. Zo koopt Den Haag nu al groene stroom voor gemeentelijke panden en investeert het fors in energiebesparende maatregelen.

Als eerste stap wil Den Haag in 2010 een klimaatneutrale gemeentelijke organisatie hebben. Eén van de belangrijkste maatregelen is het energiezuiniger maken van gemeentelijke gebouwen. Andere maatregelen zijn het investeren in windturbines op zee, 800 woningen in Duindorp die worden verwarmd met zeewater en vierduizend woningen in Den Haag Zuid maken gebruik van geothermie (aardwarmte).

Samenwerking
Peter Smit noemt de steun van de Europese Commissie om de gestelde doelen te bereiken welkom en noodzakelijk.
"We spannen ons op milieugebied in Den Haag maximaal in maar om succesvol te zijn is samenwerking onontbeerlijk. Klimaatverandering is tenslotte een wereldwijd probleem waarvoor mondiale afspraken noodzakelijk zijn."

Zo stelt de Europese Unie richtlijnen op waarin doelstellingen staan over bijvoorbeeld de uitstoot van auto's en gebouwen. Via het 'Convenant of Mayors' is Den Haag in gesprek met de Europese Commissie, waardoor het perspectief van de gemeente in internationale (EU) onderhandelingen wordt betrokken.

Eurocities
De Europese Commissie stelt een secretariaat in voor het 'Convenant of Mayors' dat steden ondersteuning gaat bieden. Het secretariaat wordt beheerd door een consortium dat bestaat uit Eurocities, Climate Alliance, Energy-cities en CEMR; internationale organisaties die klimaatkennis met elkaar uitwisselen.
Den Haag is voorzitter van Eurocities en bestuurslid van Climate Alliance.

Kijk voor meer informatie over het klimaatbeleid van Den Haag op: www.denhaag.nl/klimaat.