Gemeente Den Helder

Beleidsnota Verbond partijen 2009 naar raad op: 2009-02-11

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de conceptbeleidsnota `Verbonden partijen 2009', waarin het gemeentelijk deelnemingenbeleid voor de komende vier jaar wordt vastgelegd. De gemeenteraad is op grond van het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten verplicht om eens per raadsperiode zo'n beleidsnota vast te stellen.

Een `Verbonden partij' is een zogeheten `derde rechtspersoon', waarmee de gemeente een bestuurlijke en financiële band is aangegaan. Daarbij gaat het om zogeheten deelnemingen, die zowel publiekrechtelijk als privaatrechtelijk van aard kunnen zijn. De gemeente kan zich verbinden met een andere rechtspersoon om daarmee een publiek belang zo goed mogelijk te behartigen.

Uitgangspunten
De beleidsnota bevat een aantal kaderstellende uitgangspunten, die bij het gemeentelijk deelnemingenbeleid gehanteerd moeten worden. Deze uitgangspunten hebben ondermeer betrekking op informatievoorziening en `good governance'. Ook wordt in de nota uitgebreid ingegaan op de manieren waarop de gemeente in de deelnemingen bestuurlijk of anderszins vertegenwoordigd kan zijn. Het vermijden van `dubbele petten' speelt daarbij een belangrijke rol. Verder bevat de nota een overzicht van de publiekrechtelijke en privaatrechtelijke deelnemingen, waarmee de gemeente een binding is aangegaan. Momenteel kent de gemeente in totaal 16 actieve deelnemingen, waarvan 4 publiekrechtelijke en 12 privaatrechtelijke.

Rekenkamercommissie
De nota is een herijking van de in 2005 vastgestelde nota. Bij de herijking heeft vooral een door de gemeentelijke rekenkamercommissie in december 2008 uitgebracht onderzoeksrapport een belangrijke rol gespeeld. Naar aanleiding daarvan is in de beleidsnota ook aandacht besteed aan `good governance'-onderwerpen als sturing, beheer, verantwoording en toezicht.

De beleidsnota wordt in maart aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden.