FNV

11-2-2009

Reorganisaties geven stress

Bij 41 procent van de werknemers die de afgelopen twee jaar een reorganisatie meemaakten, leidde het veranderingsproces tot gezondheidsklachten. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Bondgenoten. Klachten zijn te voorkomen door werknemers meer inspraak en informatie te geven bij veranderingen.

"Reorganisaties hebben een groot effect op werknemers", aldus Jan Warning, directeur Bureau Beroepsziekten van de FNV en schrijver van het onderzoeksrapport. "Het is belangrijk dat werkgevers daar rekening mee houden, niet alleen in de veranderingen zelf, maar vooral in de communicatie hierover." De vakbond presenteerde het onderzoek dinsdag in Amsterdam op het congres Ziek door onzekerheid.

Slapeloosheid Met name stress, spanningen en slapeloosheid scoren hoog bij de gezondheidsklachten. Aan een kwart van de werknemers is niet meegedeeld waarom veranderingen moesten plaatsvinden op het werk. Een aantal tast na afloop nog steeds in het duister over het waarom.

Werknemers kunnen meestal geen invloed uitoefenen op de veranderingen, niet als groep, noch individueel. Slechts 37 procent van de respondenten had enige mate van invloed op veranderingen in de eigen werksituatie. Als werknemers meer invloed hebben, ontstaan er minder gezondheidsklachten, zo blijkt.

Verbetering Het oordeel van werknemers over de richting van de veranderingen is desondanks genuanceerd. Ongeveer eenderde van de werknemers ziet de veranderingen als een verslechtering, maar een kwart spreekt van een verbetering. Werknemers staan in het algemeen positief tegenover veranderingen op het werk. De meerderheid huldigt een standpunt als 'veranderingen leiden tot nieuwe uitdagingen'. Ook vindt driekwart van de werknemers dat in het eigen bedrijf best efficiënter kan worden gewerkt.

Zorgen en irritaties Toch maakte tweederde van de werknemers zich (in de zomer van 2008) zorgen over de toekomst op het werk. Veranderingen hebben ook gevolgen voor het privéleven van werknemers. Bijna de helft van de werknemers noemt effecten van reorganisaties op de persoonlijke situatie, met name irritaties in de omgang met anderen en verwaarlozing van privé-taken.