Vereniging Nederlandse Gemeenten

Verbetering vergoedingen raadsleden niet verder vertragen

11.02.2009

De VNG vindt dat de verbetering van de financiële vergoeding voor gemeentebestuurders niet langer mag worden vertraagd. In een vandaag verzonden brief aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer doet de VNG het dringende verzoek de behandeling van de wetsvoorstellen over een nieuw samenhangend beloningsstelsel voor politieke ambtsdragers niet uit te stellen tot de volgende kabinetsperiode.

De VNG geeft aan begrip te hebben voor de argumenten de invoering van een nieuw salaris voor de ministers uit te stellen tot de start van het volgende kabinet. Verkiezingen vormen dan een logisch moment om de nieuwe salarissen van kracht te laten worden. De VNG vraagt van de fractievoorzitters om de behandeling van de wetsvoorstellen niet uit te stellen. Reden daarvoor is dat in 2010 als eerste van de drie aanstaande verkiezingen voor het binnenlandse bestuur de verkiezingen voor de gemeenteraden plaatsvinden. Dat logische moment is voor de VNG reden te bepleiten dat dan voor de bestuurders in de gemeenten een aanpassing van de vergoedingen plaatsvindt.

De VNG tekent daarbij aan dat de Tweede Kamer al in 2001 met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft afgesproken dat de raadsvergoedingen dringend verbetering nodig hebben. Overigens is de VNG van mening dat gelijktijdig de wetsvoorstellen behandeld moeten worden die de ontslaguitkeringen van wethouders, kamerleden en ministers versoberen.

Meer informatie

* brief aan fractievoorzitters (11 februari 2009)