Unie KBO

Brandbrief over AWBZ

Brandbrief over AWBZ

11-2 De CSO is bezorgd over de onderwerpen die aan bod komen in het crisisberaad rondom de AWBZ.

De CSO (Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties) hebben een brandbrief gestuurd aan minister Balkenende over het crisisberaad rondom de AWBZ. De tekst van de brief vindt u hieronder.

Geachte heer Balkenende,

Bericht wordt over uw voornemen een crisisberaad te hebben met de fractievoorzitters van de regeringspartijen en uw vice premiers, de heren Bos en Rouvoet. In de pers worden onderwerpen genoemd die u in dat beraad bespreken zult. Daarbij zijn er nog al wat die de ouderen raken: De AOW leeftijd, de financiële situatie bij de pensioenfondsen en de AWBZ zijn daarvan voorbeelden. In deze brief wil ik graag de bezorgdheid van de CSO, waarin verenigd de Unie KBO, de PCOB, de NVOG en het NOOM, met samen meer dan een half miljoen leden, tot uitdrukking brengen.

De AWBZ is er voor langdurende zorgvragers. Dus vooral ouderen en mensen met een handicap. Recent is er een miljard bezuinigd op de kosten van de AWBZ. De begeleiding van mensen met lichte beperkingen is er uit gehaald en voor mensen met ernstiger beperkingen zijn de begeleidingsmogelijkheden ingeperkt. Daarnaast worden op dit moment in de AWBZ een aantal veranderingen doorgevoerd die bij ouderen veel ongerustheid te weeg brengen. Dat geldt sterk voor de gevolgen van de invoering van de zorgzwaartebekostiging. Nieuwe ingrepen hebben onmiddellijk effect voor ouderen die voor hun kwaliteit van leven afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning.

Net als onze collegas van de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad, die u ook zullen benaderen, doet de CSO een klemmend beroep op u om op dit moment geen nieuwe ingrepen in de AWBZ te doen. De koers die het kabinet uitgezet heeft met betrekking tot de toekomst van de AWBZ, nadat de SER u advies had uitgebracht, heeft, ondanks dat wij de ingreep in de begeleiding afkeuren, in grote lijnen onze steun. Houd die koers vast!

Natuurlijk moet het kabinet zoeken naar maatregelen om de economische crisis het hoofd te bieden. Wij pleiten er krachtig voor dat u daarbij de mensen ontziet die afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning zoals de AWBZ die biedt. Hoewel zelfs dat niet meer onwrikbaar schijnt te zijn wijs ik u graag nog eens op het regeerakkoord van dit kabinet waarin u stelt de AWBZ in deze kabinetsperiode ongemoeid te laten. U had daar toen goede redenen voor en die zijn onverminderd en misschien nog wel sterker dan toen, van kracht.

Ik sluit af met hetzelfde statement als de CG-Raad : Ouderen en mensen met een handicap die een beroep doen op de AWBZ hebben deze zorg echt nodig voor een menselijk bestaan en om deel te kunnen nemen aan de samenleving.

Hoogachtend,

Drs. G. van Soest,
voorzitter CSO