Imtech NV

Published: 07:30 12.02.2009 GMT+1 /Source: Imtech N.V. /AEX: IMUN /ISIN: NL0006055329

Imtech: Hightech 'groene' modernisering hoofdkantoor Deutsche Bank: mijlpaal in 'energy & environment' strategie van Imtech

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) heeft opdracht ontvangen voor de hightech 'groene' modernisering van de twee 155 meter hoge kantoortorens van de Deutsche Bank in Frankfurt. Deze order vormt een mijlpaal in 'energy & environment' strategie van Imtech.

De iconische 'twin towers' (twee identieke torens van 38 en 40 verdiepingen) van de Deutsche Bank aan de Taunusanlage in Frankfurt, in de volksmond ook wel 'Debet' en 'Credit' genoemd, vormen een beeldbepalend onderdeel van het stadsbeeld en dateren van 1984. De gebouwen omvatten in totaal circa 100.000 m' kantoren en voorzieningen. In december 2006 besloot de Deutsche Bank tot een volledige modernisering van haar hoofdkantoor dat dateerde van 1984. De primaire reden voor deze conversie was dat de torens niet meer voldeden aan het vereiste niveau van brandveiligheid. Daarop heeft de bank een fundamentele analyse uitgevoerd op het totale gebouw. Op basis hiervan is besloten de torens volledig te revitaliseren en een nieuwe ecologisch verantwoorde kantooromgeving te creëren, ontworpen door de bekende Italiaanse architect en designer Mario Bellini. Inmiddels is voor alle ruim 2.500 medewerkers vervangende huisvesting gevonden en is er een start gemaakt met de transformatie tot de nieuwe 'groene' torens.

Hightech 'groene' modernisering
De torens worden voorzien van een nieuwe façade, een state-of-the-art bouwkundig interieur en een volledige nieuwe 'groene' technische infrastructuur. Imtech heeft samen met consortiumpartner Lindner AG Deutschland opdracht gekregen voor de complete 'fit-out', outillage en uitrusting. Imtech Deutschland is verantwoordelijk voor alle technologische oplossingen. Lindner is verantwoordelijk voor het bouwkundig interieur. Gartner GmbH zal de torens van een nieuwe façade voorzien en is hiermee in oktober 2008 gestart.

De modernisering zal in het kader van duurzaamheid gemeten worden aan de hand van de LEED-certificatie (Leadership in Energy and Environment Design), de meest belangrijke Amerikaanse certificatie voor realisatie van groene gebouwen van de U.S. Green Building Council. In dit proces streeft de bank naar de platina award, de hoogst normering. Het gerevitaliseerde gebouw zal ten opzichte van de huidige torens ongeveer 55% minder energie verbruiken, 55% minder CO2 uitstoten, 43% minder water verbruiken en 98% van verwijderde materialen worden gerecycled.

In de zomer van 2008 heeft Imtech in haar R&D-centre in Hamburg op basis van de nieuwe façade, die is voorzien van natuurlijke beluchting, hightech softwaresimulaties en testen uitgevoerd in relatie tot het energie- en watergebruik en beïnvloeding van de atmosfeer en het (binnen)milieu.

Imtech zal de torens voorzien van hightech energiezuinige verwarming, ventilatie en airconditioning, 'groene' ICT-infrastructuur, een intelligent gebouwmanagementsysteem, zuinige energievoorzieningen, intelligente verlichting, waterbesparende systemen, slimme elektrotechnische oplossingen en diverse andere duurzame technologieën. Oplevering zal in 2010 plaatsvinden.

Mijlpaal in Imtech's succesvolle 'energy & environment' strategie In de snelgroeiende Europese markt van 'energy & environment' neemt Imtech een steeds prominentere positie in en is actief met een breed scala aan activiteiten. Deze variëren van 'groene revitalisering' van gebouwen en energiebesparing tot duurzame exploratie van energiebronnen en de opwekking van duurzame energie. Maar deze activiteiten omvatten ook een lagere uitstoot van schadelijke (broeikas)gassen en emissies, vermindering van de uitstoot van fijnstof en realisatie van schoon drink- en afvalwater. Het aandeel van deze activiteiten bedroeg in 2007 ongeveer 750 miljoen euro ofwel 22% van de totale opbrengsten van ruim 3,3 miljard euro. In 2008 namen deze activiteiten met 28% toe tot 960 miljoen euro. De strategie van Imtech is er op gericht om deze prominente positie verder te versterken. De opdracht voor de 'groene' modernisering vormt een mijlpaal in deze succesvolle strategie.

Over de exacte omvang van de order worden geen nadere mededelingen gedaan.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Meer informatie
Media:
Analisten & beleggers:
Pieter Koenders
Manager Corporate Communications
T: +31 (0)6 5574 6585
E: pieter.koenders@imtech.eu www.imtech.eu
Jeroen Leenaers
Manager Investor Relations
T: +31 (0)182 543 504
E: jeroen.leenaers@imtech.eu www.imtech.eu