Ingezonden persbericht


Persbericht

Gent, 11 februari 2009

Nieuwe leden bij de Koninklijke Academie in Gent

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft classicus en filosoof Luc Devoldere verkozen als lid van de Academie ter vervanging van Paul Hadermann. Devoldere profileerde zich binnen onze letteren vooral als essayist. Uit zijn bijdragen, die getuigen van grote eruditie, fijne perceptie en scherpe analyse, spreekt de gedrevenheid en het engagement van de intellectueel die pleit voor een samengaan van de rijke traditie van de Europese cultuur en de vernieuwingen en uitdagingen van de moderniteit. Zijn werk "Wachten op de barbaren" werd bekroond met de Prijs Letterkunde van de Vlaamse Provincies (2004), "Mijn Italië" met de Prijs Essay van de Provincie West-Vlaanderen (2008). Door zijn grote betrokkenheid bij wat er in ons taalgebied gebeurt, heeft Devoldere een heel duidelijke kijk op de recente evoluties binnen kunst en cultuur in het algemeen en binnen de taal en letteren in het bijzonder. Zijn standpunten daaromtrent zijn erg relevant en bepalen mede het debat.

Opvolger van het overleden buitenlands erelid Kees Fens werd Herman Pleij. Pleij, emeritus hoogleraar in de Historische Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, is één van de meest vooraanstaande kenners van onze oude letterkunde. De toekenning van het erelidmaatschap van de Academie aan hem is een erkenning van de grote wetenschappelijke prestaties van een eersterangs geleerde.

Tevens heeft hij Vlaanderen altijd als een Voorzitter van de Academie voor het jaar 2008 werd Anne Marie Musschoot en ondervoorzitter Willy Vandeweghe. Als expliciete doelstellingen stellen zij voorop: een grotere uitwisseling tussen de verscheidene disciplines, een ruimere publiekswerking en een nadrukkelijkere profilering in het culturele veld. Voor het najaar kondigt de Academie bv. de reeks 'Dubbelkunstenaars' aan, waarbij van vier literatoren ook andere artistieke facetten belicht worden.

--
Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) Koningstraat 18 - B-9000 Gent
Tel: + 32 9 265 93 40 / Fax: +32 9 265 93 49
E-mail: secretariaat@kantl.be www.kantl.be