Ingezonden persbericht


Persbericht

ibis eerste hotelketen in Nederland met ISO 14001-certificaat

Als eerste economy hotelketen van Nederland is het ibis gelukt alle Nederlandse hotels te voorzien van een ISO 14001 milieucertificaat. Dit certificaat toont aan dat binnen de ibis hotels al het mogelijke wordt gedaan om rekening te houden met het milieu. Vandaag presenteerde ibis Nederland het certificaat officieel in Artis. In het kader van de certificering biedt ibis Nederland financiële steun aan de Heremiet-Ibis kolonie van de oudste dieren- tuin van Nederland.

Amsterdam, 11 februari 2009 ­ De elf ibis hotels in Nederland ISO 14001 wereldwijd de zorgen onder meer voor een strikte afvalscheiding en besparing van water en energie. Deze drie thema's vormen de pijlers onder belangrijkste milieunorm de certificering. Het afgelopen jaar heeft de werkgroep ISO 14001 van ibis Nederland veel werk verzet. Na de voorbereiding van de De ISO 14001-norm is afkomstig van de International Organisation for Standardization werkgroep volgde de daadwerkelijke implementatie bij de elf hotels (ISO). De leden zijn nationale normerings- in januari van dit jaar. instituten uit verschillende sectoren in de industrie en de dienstverlening. De norm is Voor elk van deze pijlers zijn concrete actieplannen opgesteld, met internationaal erkend en legt de regels vast waaraan een milieubeheerssysteem (EMS, een reeks middelen die elk individueel hotel beschikbaar heeft", Environmental Management System) moet aldus Managing Director Peter Verhoeven van Accor Hospitality voldoen. Nederland, waartoe ibis behoort. "Het waterverbruik van een hotel komt voor driekwart voor rekening van de kamers. Een lekkende ibis hotels met ISO 14001-certificaat kraan verbruikt tot vijf liter per uur; een slecht afgestelde douche conformeren zich aan actieplannen die erop kan het waterverbruik met maar liefst twintig procent doen stijgen. gericht zijn de impact van hotelactiviteiten op het milieu te verminderen. Bovendien spannen Kleine ingrepen kunnen dus grote besparingen opleveren." zij zich in hun prestaties voortdurend te controleren en te analyseren. Ze laten aan de Bureau Veritas Certification deed eind vorig jaar de officiële audit. hand van rapportages aan de autoriteiten zien De uitkomsten waren positief. Met dit resultaat als basis kreeg dat zij voldoen aan zowel de plaatselijke, Accor Hospitality Nederland de bevestiging dat alle Nederlandse nationale als internationale milieuvoorschriften ibis hotels het predicaat ISO 14001 mogen voeren. Binnen het die zijn opgesteld voor het hotel- en restaurantwezen. internationale ibis netwerk was Nederland het eerste land waar alle hotels in één keer gecertificeerd zijn.

Vijf jaar geleden kende Bureau Veritas voor het eerst het ISO 14001-certificaat toe aan 19 ibis hotels in Frankrijk. Daarmee werd ibis de eerste internationale economy hotelketen die zich liet certificeren. Twee jaar later, in 2006, waren er 149 ibis hotels met het ISO 14001-certificaat. Vorige maand was dit aantal opgelopen tot 244 hotels in twaalf landen, ofwel een derde van het ibis netwerk. Het programma loopt nog steeds. Het doel is volgend jaar driekwart van de ibis hotels te hebben gecertificeerd.

P /1




"Deze certificering betekent een erkenning voor ons beleid op het gebied van verantwoord ondernemen", aldus Peter Verhoeven. "De certificering wordt na een intensieve procedure toegekend. Bureau Veritas zal de komende jaren aan de hand van audits controleren of onze ibis hotels blijven voldoen aan de normen. De hotelmedewerkers zijn getraind om het milieubeleid van ibis te vertalen naar hun dagelijkse praktijk. Bovendien hebben zij instrumenten in handen gekregen om hun milieuprestaties te kunnen controleren en waar nodig te verbeteren."
Onderdeel van de certificering is ondersteuning geven aan een maatschappelijk initiatief. ibis Nederland koos ervoor de Heremiet-Ibis (of Waldrapp) kolonie in Artis te sponsoren. De steun moet ertoe bijdragen dat deze bedreigde diersoort voor toekomstige generaties in stand blijft. Directeur Haig Balian van Artis toonde zich dan ook zeer tevreden met de bijdrage. Deze actie was tevens het startsein van een estafette van maatschappelijke initiatieven van de ibis hotels in Nederland. Vanaf nu zal iedere maand een ander ibis hotel een lokaal opgezette actie lanceren ter ondersteuning van een goed doel.

Fotobijschrift: Managing Director Peter Verhoeven (rechts) van Accor Hospitality Nederland overhandigt namens ibis hotels Nederland een cheque van 2.250 aan directeur Haig Balian van Artis ten behoeve van de Heremiet Ibissen, een bedreigde diersoort, in de Amsterdamse dierentuin.


- einde -

Over ibis
ibis is de internationaal toonaangevende economy hotelketen die bekend staat om de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: fraai vormgegeven en-suite kamers, de belangrijkste hotelservices dag en nacht beschikbaar en een brede keuze aan eet- en drinkmogelijkheden. De kwaliteit van de ibis standaard vertaalt zich in de in 1997 verkregen ISO 9001 certificering. ibis is bovendien de eerste hotelketen die zich committeert aan een duurzaamheidbeleid op grond van de ISO 14001 certificering die inmiddels is toegekend aan een derde van de ibis hotels. Sinds de start in 1974 is ibis uitgegroeid Europees marktleider in het economy segment met bijna 90.000 kamers en 790 hotels in 39 landen. Nadere informatie over de ibis hotels is te vinden op www.ibishotel.com

Met 150.000 medewerkers in bijna 100 landen is Accor Europees marktleider en één van `s werelds grootste ondernemingen op het gebied van hotellerie en zakelijke dienstverlening. Accor biedt zowel de toeristische als de zakelijke reiziger ruim 40 jaar kennis en ervaring in de volgende segmenten:
Hotels: meer dan 4000 hotels met 500.000 kamers in 90 landen (Sofitel, Pullman, MGallery, Novotel, Mercure, Suitehotel, ibis, all seasons, Etap Hotel, Formule 1 en Motel 6). Hierbij komen nog aanvullende activiteiten zoals die van Lenôtre; Zakelijke dienstverlening: 30 miljoen mensen in 40 landen maken gebruik van de diensten van Accor Services (human resources, marketing services en expenses management).

In Nederland biedt Accor zijn gasten een brede keuze uit 44 hotels, van het budget- tot het luxe segment (2 Sofitels waaronder het prestigieuze Hotel The Grand Amsterdam, 1 MGallery hotel, 9 Novotels, 18 Mercure hotels, 11 ibis hotels, 1 Etap hotel en 2 Formule I hotels).