Ingezonden persbericht


Persbericht

10 februari 2009

090210-a

Expositie ter herdenking van de ondertekening 'verblijfsdocument' Pilgrim fathers, 1609-2009

Donderdag 12 februari a.s., 13.30 uur opent wethouder Jan-Jaap de Haan een kleine doch bijzondere expositie in de Pilgrim Archives, gevestigd aan de Vliet 41-43 te Leiden. Geëxposeerd worden historische documenten die de relatie tussen Leiden en de Pilgrim fathers illustreren.

Op 12 februari 2009 is het precies 400 jaar geleden dat een groep Engelse vluchtelingen zich in Leiden vestigde. Het betrof mensen met een afwijkende geloofsovertuiging die in hun land van herkomst werden vervolgd. Net als andere vluchtelingen werd ook deze groep separatisten gastvrij opgenomen in het relatief tolerante Leiden van de vroege 17e eeuw. De Pilgrims hebben een aantal jaren in Leiden gewoond, gestudeerd en gewerkt, contracten afgesloten en testamenten opgemaakt en dus ook vele sporen nagelaten in de Leidse archieven.

Dominee John Robinson en ongeveer 100 anderen dienden een schriftelijk verzoek tot vestiging in bij het Leidse stadsbestuur. Hoewel toestemming tot vestiging niet nodig was, werd dit 'request' beantwoord met een schrijven van 12 februari 1609, met de veelzeggende woorden: "Geen eerlicke persoonen weygeren vrije ende lybre incompst omme binnen deze stede...haer woonplaets te nemen". In het Regionaal Archief van Leiden wordt dit belangrijke document, waarin permissie wordt verleend zich in Leiden te mogen vestigen, zorgvuldig bewaard. Bij wijze van uitzondering is het document voor het publiek te zien op de expositie.

Leiden en de Pilgrims

Op 5 december van het vorig jaar werd aandacht geschonken aan recente ontdekkingen omtrent de afstamming van de nieuwe Amerikaans president Barack Obama. Hij is de 7e president die een rechtstreekse voorouder in Leiden heeft. Ook de presidenten Grant, Coolidge, Taylor, F.D. Roosevelt en de beide presidenten Bush hebben Leidse Pilgrims als voorouder.

Op meerdere plekken in de Verenigde Staten staan de Pilgrims dit jaar in de belangstelling. Het Regionaal Archief staat, naast de eerder genoemde verblijfsvergunning, nog enige waardevolle en kostbare historische documenten in bruikleen af aan diverse musea, te weten het Museum of the City of New York, The New York Library, Museum Plymouth House en gemeentelijk museum De Lakenhal.

De tentoonstelling is van 12 februari tot 14 maart te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Pilgrim Archives, gevestigd aan de Vliet 41-43 te Leiden.

Openingstijden: dinsdag-zaterdag 12:00-16:00 uur
Bezoekadres: Vliet 41-43, Leiden
Internet: www.pilgrimarchives.nl
E-mail: info@pilgrimarchives.nl


- Einde bericht -

Bijlagen:


- persbericht