Gemeente Voorschoten

Bach door Bachensemble

Sacrale muziek van familie Bach door Bachensemble

Bachensemble Op 13 februari om 20.15 uur is het Bachensemble van het Koninklijk Conservatorium te horen is de Dorpskerk van Voorschoten. Zij spelen een programma met sacrale muziek van Johann Sebastian Bach en zijn voorouders Johann Christoph en Johann Michael. De zanger Peter Kooij zal het ensemble leiden. Een aantal motetten uit het programma zal ook te horen zijn in de Lutherse Kerk in Den Haag om 17.00 uur in de serie Bach en Schütz op vrijdag.

Het gaat om werken uit het zogenaamde Altbachisches Archiv, een verzameling van motetten, koorliederen en cantates van componisten uit de familie Bach. Deze zijn verzameld door Johann Ambrosius Bach, voortgezet door zijn zoon Johann Sebastian en tenslotte in handen gekomen van Carl Philipp Emanuel. Het omvat werken van o.a. Johann Christoph, Johann Michael, Georg Christoph en Johann Bach. Het archief is in 1999 pas weer ontdekt in Kiev, nadat het verloren was geraakt in de oorlog. Johann Sebastian Bach koesterde het archief omdat hij zijn eigen vakmanschap baseerde op de traditie en de kunde van zijn voorvaderen. Een aantal meesterwerken van de verzameling werden door hem zelf met de hand gekopieerd.

Het Koninklijk Conservatorium is over de hele wereld bekend om de kwaliteit van zijn afdeling Oude Muziek. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de professionals van het Bachensemble op hoog niveau musiceren. Het Bachensemble wordt geleid door de bas Peter Kooij. Hij geldt als één van de meest vooraanstaande Nederlandse zangers in het barokke repertoire. Hij heeft een internationale concertpraktijk met alle belangrijke barokorkesten van de wereld. Hij geniet een grote reputatie als vertolker van werken van Johann Sebastian Bach en Heinrich Schütz.

Het middagconcert om 17.00 uur in Den Haag is in de Luthers Kerk aan de Lutherse Burgwal. Kaarten voor dit concert zijn uitsluitend aan de kerk te krijgen vanaf 16.30 uur. Toegang is EUR 6,- en studenten tot 27 jaar en CJP'ers hebben vrij toegang.

Het avondconcert is om 20.15 uur in de Dorpskerk in Voorschoten, Kerkplein 2. Toegang is EUR 15,-. Studenten tot 27 jaar en CJP'ers betalen EUR 7,50, alleen aan de zaal.

Kaarten voor dit concert kunnen worden gereserveerd bij voorkeur via http://www.musantica.nl/. Telefonische reserveringen zijn ook mogelijk via het Haagse Uitburo, 0900 8282 999 of via Musica Antica da Camera, (071) 513 8911.

* 13 februari 2009