Partij van de Arbeid

'Hou rekening met zzp-ers'

13-02-2009 12:43

Het kabinet moet volgens PvdA Tweede-Kamerlid Mei Li Vos meer rekening houden met zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel). Zo is het voor veel zzp'ers te duur om zich te kunnen verzekeren. Vos: Ik wil dat minister Donner uitrekent wat de gevolgen zijn voor ons verzekeringsstelsel als we zelfstandigen de mogelijkheid geven mee te doen.

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen, met veel plezier, werken als zelfstandige. Dat vindt de PvdA goed nieuws, mensen moeten kunnen werken op de manier die zij prettig vinden. PvdA Tweede-Kamerlid Mei Li Vos: Ik heb zelf vroeger ook met veel plezier als zelfstandige gewerkt. Je ziet steeds meer dat mensen soms eens als zelfstandige werken, dan weer als werknemer. Maar daar houdt het systeem weinig rekening mee.

Sociale voorzieningen
Dat meer mensen als zelfstandige gaan werken, heeft bijvoorbeeld consequenties voor de sociale voorzieningen. Het kabinet zou volgens Vos veel meer rekening moeten houden met het feit dat veel mensen op een andere manier willen werken, en wat dat betekent voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en het pensioenstelsel.

Moeten zelfstandigen bijvoorbeeld ook niet kunnen meedoen met de collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekeringen? Wordt de regeling dan te duur, of juist goedkoper, omdat er dan weer meer mensen meedoen? Vos: Het kabinet moet daar nu eens serieus over nadenken. Nu verzekert minder dan de helft van de zelfstandigen zich, omdat private verzekeringen niet transparant en vaak duur zijn als je bijvoorbeeld bouwvakker bent. Ik wil dat minister Donner nu eens precies uitrekent wat de gevolgen zijn voor ons verzekeringsstelsel als we zelfstandigen de mogelijkheid geven om mee te doen.

Zelfstandigen met een laag inkomen
Het kabinet zou ook regelen dat zelfstandigen met een laag inkomen kwijtschelding van gemeentelijke heffingen krijgen, net als uitkeringsgerechtigden en werknemers met een laag inkomen. Dat is er, ondanks dat de PvdA daar anderhalf jaar geleden om gevraagd heeft, nog steeds niet. Meer dan de helft van de werkende armen is zelfstandige.

Vos: Ik zie niet in waarom iemand die een laag inkomen heeft maar toevallig zelfstandige is, geen recht zou hebben op kwijtschelding van al die heffingen. Het kabinet zou wat haast moeten maken, zeker als door de economische situatie van nu sommige zelfstandigen minder opdrachten en dus minder inkomsten hebben.