Pijnacker-Nootdorp


datum 11 februari 2009

Bestemmingsplan "Centrum Pijnacker" onherroepelijk

Op 11 februari 2009 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan over de beroepen die ingesteld zijn tegen het bestemmingsplan "Centrum Pijnacker". De Raad van State heeft de ingestelde beroepen niet-ontvankelijk en ongegrond verklaard. Daarmee is het bestemmingsplan nu onherroepelijk geworden.

Kapsalon
De eigenaar van de kapsalon aan de Kerkweg heeft bezwaren tegen de bestemming "wonen met kapsalon". Hij wilde dat de gemeente de bestemming "detailhandel" zou handhaven, zoals die in het oude bestemmingsplan op het pand zat. Hij voerde aan schade te lijden als gevolg van de gewijzigde bestemming. De Raad van State oordeelde echter dat het gemeentelijk beleid om detailhandel te concentreren in het nieuwe winkelcentrum en het pand aan de Kerkweg van een maatbestemming als kapsalon te voorzien door de beugel kan.

Apotheek
De eigenaar van de apotheek aan de Stationsstraat heeft bezwaren tegen de bestemming van het pand in die straat. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben goedkeuring aan de bestemming van het pand onthouden en daarbij aangegeven dat voor de bestemming "maatschappelijk" gekozen had moeten worden. Tegen dat standpunt heeft de eigenaar bezwaar, omdat een maatschappelijke bestemming niet overeen zou komen met het feitelijke gebruik. De Raad van State oordeelde dat die vraag bij een nieuwe herziening van het bestemmingsplan opnieuw aan de orde kan komen en verklaarde het beroep op dit punt niet-ontvankelijk.

De apotheker is ook eigenaar van de apotheek aan de Oostlaan. Aan dat pand is in het bestemmingsplan de bestemming "wonen met apotheek" gegeven. Daarmee was de apotheker het niet eens, omdat hij van mening is dat een detailhandelsbestemming beter passend zou zijn, omdat hij een breder assortiment heeft dan uitsluitend medicijnen (op recept). De Raad van State oordeelde dat de verkoop van medicijnen op recept de hoofdactiviteit is en dat de verkoop van andere producten van ondergeschikte aard is. Ook hier vindt de Raad van State een bestemming op maat toelaatbaar.

Gevolgen
Het belangrijkste gevolg van het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan is dat daarmee de nieuwe centrumontwikkeling planologisch-juridisch is verzekerd. Een ander gevolg van het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan is dat belanghebbenden die menen schade te lijden als gevolg van het nieuwe bestemmingsplan, die redelijkerwijs niet te hunner last zou behoren te blijven, die schade nu ook kunnen claimen bij de gemeente. Meer informatie kan hierover worden ingewonnen bij de afdeling Backofffice Publiekszaken via telefoonnummer 14015.