Senternovem

13-02-2009 | Wat kost duurzame elektriciteitsopwekking?

Bent u van plan te investeren in een project om duurzame energie te produceren? Of heeft u belangstelling om zelf zo'n project te starten? Dan wilt u vast weten wat de productiekosten zijn om energie op te wekken met bijvoorbeeld een windturbine. Of met een wkk-centrale op basis van biogas. En natuurlijk ook wat de geadviseerde subsidietarieven zijn voor de diverse soorten duurzame energie. Lees dan het rapport, opgesteld door ECN en KEMA, over de rentabiliteit van duurzame energieprojecten.

Net als vorig jaar onderzochten Energieonderzoek Centrum Nederland en KEMA op verzoek van het ministerie van EZ de kostprijs van duurzame energieopwekking in Nederland. Het onderzoek betrof de periode 2009-2010. Het ministerie gaf opdracht voor dit onderzoek als voorbereiding op het aanpassen van de SDE (Stimulering Duurzame Energie productie)-regeling. Deze subsidieregeling gaat naar verwachting begin april 2009 weer open om duurzame energie projecten te stimuleren.

Onrendabele top
In het rapport zijn de referentie-installaties op twee manieren beschouwd: met en zonder warmtebenutting. ECN en KEMA hebben basisbedragen (uitgedrukt in kosten per geproduceerde kWh) opgesteld op basis van de investerings- en onderhoudskosten van een referentieproject. Zie de tabel met eindconclusies op pagina 6 van het rapport.

Advies
De onderzoeksgegevens gebruikt het ministerie van EZ om keuzes te maken ten aanzien van open te stellen categorieën en tarieven in de SDE 2009. EZ is voornemens begin februari hierover de Tweede Kamer te informeren. Welke categorieën het worden, is pas definitief bekend na publicatie in de Staatscourant. Naar verwachting zal de publicatie in maart 2009 plaats vinden.

Kredietcrisis
Op verzoek van EZ hebben ECN en KEMA ook gekeken naar de kredietcrisis en hiervan een gevoeligheidsanalyse gemaakt. De bevindingen zijn niet verwerkt in de tarieven maar wel in het rapport.

Meer weten?
Download het onderzoeksrapport op de ECN site. Of kijk voor meer informatie over het aanvragen van subsidie op de site van SenterNovem, www.senternovem.nl/sde. Op deze site kunt u binnenkort ook lezen of de publicatie in de Staatscourant al heeft plaatsgevonden.