Bouwzaken bisdommen bundelen krachten

13/02/2009 15:47

Bisdom Rotterdam

Samenwerking bisdom Haarlem-Amsterdam en bisdom Rotterdam

Per 1 maart 2009 bundelen de afdelingen Bouwzaken van twee 'Randstad-bisdommen' hun activiteiten. Door deze samenwerking wordt verbreding van het dienstenpakket en verbetering van efficiency voorzien. De samenwerking wordt vooral ook ingegeven door een brede herstructureringsopdracht in het kader van regiosamenwerking dan wel clustering van parochies en te voeren beleid en beheer met betrekking tot de parochiële gebouwen, waarmee de RK Kerk in toenemende mate te maken krijgt.

In het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft de dienst Bouwzaken zich de afgelopen zes jaar ontwikkeld naar een algemeen architectenbureau, terwijl de medewerkers van Rotterdam zich vooral gespecialiseerd hebben in beheersmatige zaken, waaronder complexe restauraties van kerkgebouwen. Met de samenvoeging komen verschillende disciplines bij elkaar en ontstaat een brede waaier van dienstverlening op het gebied van bouwzaken.

De nieuwe dienst Bouw- en Kunstzaken is onderverdeeld in drie afdelingen, te weten: Ontwikkeling, Beheer en Kunst. In totaal werken zeven personen bij deze samengevoegde nieuwe dienst. De gecombineerde afdeling Bouwzaken wordt gevestigd te Haarlem. In het kantoor van het bisdom Rotterdam blijven faciliteiten voor bouwzaken beschikbaar.

In de achterliggende jaren werd er al projectmatig door beide bisdommen samengewerkt. De thans aan de orde zijnde formalisering van de samenwerking wordt ingegeven door het streven naar efficiencyverhoging en verdergaande professionalisering.

De heer C. Steinebach, thans hoofd Bouwzaken en Cultuur van het bisdom Rotterdam, had reeds in een eerder stadium te kennen gegeven gebruik te willen maken van Flex-pensioen na een dienstverband van 29 jaren. De momenten van vertrek en samenbundeling vallen nu goeddeels samen. Zijn Haarlemse collega Peer H.G. Houben, architect, is per 15 februari 2009 benoemd tot hoofd van de samengevoegde diensten.