Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


13 feb 2009

Pilots 'Stay in Love' van start

In Helmond, Utrecht en Kampen beginnen tussen februari en juni pilots van het project 'Stay in Love'. Het doel van dit project is om jongeren te laten nadenken over wat zij wel en niet leuk vinden in een verkering en wat ze kunnen doen als de verkering niet lekker loopt.

Het project bestaat uit een lessenserie voor VMBO-jongeren van 12-15 jaar en een website. Ook de ouders worden bij het project betrokken.

Uit ervaringen in 2006 met 'Stay in Love', bleek dat vooral lager opgeleide jongeren te maken krijgen met dwang of ongewenste seksuele handelingen in relaties. Ook allochtone jongeren - met name Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse meisjes -zijn kwetsbaarder dan autochtone jongeren.

De onderzoeksfase loopt tot eind juni 2009. In het najaar worden de resultaten gepresenteerd tijdens een werkconferentie. Dan wordt ook bepaald hoe het project verder in Nederland wordt aangeboden.

Feiten en cijfers

* Ruim 1/3 van de jongeren (13-20 jaar) heeft tijdens relatie te maken gehad met psychisch geweld.

* Voorlichting over relaties is effectiever voordat jongeren hun eerste verkering hebben.

* Jongeren krijgen op steeds jongere leeftijd verkering; 7 van de 10 jongeren heeft op 12-14 jarige leeftijd al verkering (gehad).