CDA

Van Bochove: meer aandacht voor regioâs die krimpen

Tijdens het Algemeen Overleg over het Stedenbeleid vanaf 2010 voerde Bas Jan van Bochove namens de CDA Tweede Kamerfractie het woord. Van Bochove is tevreden dat dit kabinet kijkt naar de problemen die steden tegemoet gaan.

Om steden sterker te maken wil het CDA enkele aspecten binnen steden versterken. Het gaat hierbij om een veilige en kwalitatief goede woon- en leefomgeving, bereikbaarheid en het belang van participatie en meedoen (ondernemerschap, arbeidsparticipatie en integratie).

De visie van het CDA rijkt echter verder dan het aanwijzen van enkele steden. Van Bochove: âWe moeten ons niet op individuele steden concentreren, maar op regioâs. Zo wil het CDA ook meer aandacht voor de krimpgebieden in ons land. Ik wil dat het beleid van de minister zich ook preventief richt op die landsdelen die nu via stabiliteit naar krimp toegaan. In die gebieden wordt de urgentie van de verandering niet ervarenâ. Van Bochove was vervolgens tevreden met de toezegging van de minister dat deze het investeringsbudget van de stedelijke vernieuwing ook beloofde aan te wenden voor regioâs als Limburg, Oost Groningen en Zeeland, die te maken hebben met krimp.

Ook uitte Van Bochove zijn ongerustheid over de zogeheten New Towns: Almere, Apeldoorn, Ede, Haarlemmermeer en Zoetermeer. Van Bochove: âbij deze gemeenten moeten we vinger aan de pols houden en preventief voorkomen dat deze verslechteren. Daarom vraag ik de minister om dit te erkennen. Over en weer kunnen de G31 (de 31 grootste steden) en deze New Towns dan van elkaar lerenâ. De minister van WWI beloofde ook de heffing voor de woningcorporaties vanwege de 40 Krachtwijken te herzien. âEen goede zaakâ, aldus Van Bochove, âwant in deze economisch zware tijden moeten we kijken naar elkaars problemen en er samen uit proberen te komenâ.

---