Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

provoceren door Univé/UVIT

Apothekers laten zich niet provoceren door Univé/UVIT

13 februari 2009

De afgelopen maanden heeft zorgverzekeraar Univé/UVIT weinig kansen onbenut gelaten om apothekers te provoceren. Het gaat blijkbaar niet goed met Univé/UVIT. In sommige regio´s willen apothekers niet langer `tekenen bij het kruisje`.

Om de apothekers verder onder druk te zetten lanceerde Univé/UVIT deze week het nieuwste proefballonnetje. Voortaan kunnen Univé/UVIT-patiënten in heel Nederland hun herhaalrecepten via één internet apotheek bestellen en bij hun huisarts afhalen. In de door Univé/UVIT bedachte constructie moeten huisartsen zich lenen als `doorgeefluik' en krijgen zij daarnaast de eindverantwoordelijkheid voor de medicatieveiligheid.

Om medicatiebewaking op een verantwoorde wijze te kunnen doen is de specialistische kennis van de apotheker echter vereist. Het is dan ook niet verantwoord het samenspel tussen arts en apotheker dichtbij de patiënt te vervangen door een apotheek op afstand die zich voornamelijk met de logistiek zal bezighouden.

Inmiddels heeft huisarts Frankenhuis van de kring West-Brabant al via een regionale krant laten weten: "Medicatiebewaking is iets van huisartsen en apothekers samen. Die dubbelcheck wordt verstoord door dit plan. Bovendien, de patiënt moet straks op twee plaatsen zijn: bij de huisarts voor de herhaalrecepten en bij de apotheek voor de meer ingewikkelde recepten."

In Nederland worden dagelijks minimaal 2700 recepten significant gewijzigd door tussenkomst van apothekers . In het model dat Univé/UVIT heeft bedacht blijft goede medicatiebewaking over de herhaalreceptuur achterwege. De KNMP vindt dat deze plannen niet geloofwaardig zijn voor een zorgverzekeraar die kwaliteit hoog in het vaandel zegt te hebben.

Doordat de internet apotheek alleen planbare herhaalrecepten kan afhandelen, moeten de Univé/UVIT verzekerden in alle andere gevallen, bijvoorbeeld wanneer spoedeisende farmaceutische zorg nodig is, maar zien hoe zij aan hun geneesmiddelen komen. De facto laat Univé/UVIT niet gecontracteerde apothekers opdraaien om de patient in noodgevallen terzijde te staan.

Uit de keuze van Univé/UVIT om samen te werken met een internet apotheek blijkt een fundamentele andere benadering van kwesties als patiëntencontact, patiëntveiligheid, samenwerking in de eerste lijn en ook een miskenning van de competentie en rol van de lokale apotheker in de zorg.

Apothekers zullen zich blijven inzetten voor de medicatieveiligheid en goede persoonlijke advisering voor hun patiënten en laten zich niet provoceren door Univé/UVIT. De KNMP is wel bezorgd over de gevolgen voor patiënten die bij Univé/UVIT verzekerd zijn en zal deze kwestie met patiëntenorganisaties agenderen.

_______________________

Buurma H, De Smet A.G.M., Leufkens G.M. & Egberts ACG, Evaluation of the clinical value of pharmacists' modifications of prescription errors. British Journal of Clinical Pharmacology, 2004; 58:5: 503-511