Persbericht

Integratie gaat via het hart en niet via de regels - lezing Halleh Ghorashi 13 ferbruari 2009 Vrouwennetwerk DOOS!

Sinds twee jaar organiseert het vrouwennetwerk DOOS! inspirerende avonden voor autochtone en allochtone vrouwen in Leeuwarden. DOOS! is een groep creatieve en eigenwijze vrouwen die willen verbinden en op zoek zijn naar inspiratie. Op 13 februari a.s. is het gelukt om Halleh Ghorashi, bijzonder hoogleraar management van Diversiteit en Integratie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, naar Leeuwarden te halen om een lezing te houden over integratie. Halleh Ghorashi was drie jaar geleden al eens in Leeuwarden en liet toen een verpletterende indruk achter. Ze behoort tot de absolute top van deskundigen op het gebied van integratie. Dit werd beloond door de commissie Pavem van prinses Maxima door haar een bijzondere leerstoel aan te bieden bij de VU. Ze is in 1988 als politiek vluchteling uit Iran naar Nederland gekomen. Ze heeft in 2001 een grootschalig onderzoek gedaan naar de mate integratie van Iraniers in Nederland en in Amerika. Dit onderzoek heeft haar veel inzichten geven over de Nederlandse cultuur en de toegankelijkheid daarvan.

In de lezing op de DOOS!-avond gaat Halleh Ghorashi in op het thema integratie en de paradoxale processen die zich hierbij voordoen. Wat betekent integratie nu eigenlijk? Gaan we zover om integratie als geslaagd te beschouwen als migranten stamppot eten en klompen dragen? Sommigen vinden dit te ver gaan en anderen vinden dit vanzelfsprekend. De term integratie is onduidelijk en vaak negatief geladen waardoor het ons hart niet meer raakt, wat er over blijft zijn de regels. Maar wat gebeurt er met een samenleving wanneer het hart van de burgers niet meer geraakt wordt. Halleh Ghorashi pleit ervoor dat we met het woord integratie nauwelijks iets kunnen bereiken. Ze vindt het veel belangrijker om te kijken naar het gevoel van erbij horen (het thuisgevoel) in een maatschappij.

Het beloofd een fantastische avond te worden. Halleh Ghorashi weet mensen te boeien en te inspireren. DOOS! wil hierbij alle vrouwen van Leeuwarden uitnodigen om aanwezig te zijn. De lezing is op 13 februari a.s. in het Historisch Centrum Leeuwarden, Groeneweg 1 in Leeuwarden. De inloop is vanaf 19.00 uur en de lezing begint 19.30 uur. Entree is 5,-. In het Historisch Centrum Leeuwarden hangt nog steeds de tentoonstelling Thuis in Leeuwarden over multicultureel Leeuwarden. Deze tentoonstelling is door bezoekers van de lezing gratis te bezichtigen.

Einde bericht

Hierbij vragen wij u om ons persbericht een mooi plekje te geven in uw krant of kabelkrant of website. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marion Scalongne via 0610587731 of met Ellen de Bruin via 0643365165. Uiteraard bent u ook van harte welkom bij de lezing!