GroenLinks

Laat gemeenten beslissen over koopzondagen

13 februari 2009

GroenLinks wil dat gemeenten zelf mogen bepalen wanneer de winkels op zondag open mogen en heeft daarom een amandement op het wetsvoorstel van het kabinet ingediend. Een gemeente als Staphorst kan er dan voor kiezen om de winkels te sluiten op zondag en een gemeente als Amsterdam kan van iedere zondag een koopzondag maken zonder aan symbolische toerisme-eisen te hoeven voldoen.

Het opleggen van één norm door het Rijk botst per definitie met de grote diversiteit aan opvattingen, behoeften en mogelijkheden van gemeenten. Er wordt immers heel verschillende gedacht over de zondagsrust, er bestaat een sterk wisselende behoefte aan koopzondagen bij consumenten, en er is een grote variatie in mogelijkheden voor de middenstand om aan die behoefte te voldoen. Bovendien vindt GroenLinks dat het juist nu, in deze onzekere economische tijden, onverstandig is dat het kabinet vanwege religieuze of ideologische redenen het aantal koopzondagen wil inperken. Als de kabinetsplannen werkelijkheid worden, verliezen mogelijk 20.000 mensen hun baan, zo berekende Platform Detailhandel Nederland.

"Werkloosheid is altijd een groot verlies, maar als door de kredietcrisis minimaal 200.000 mensen hun baan dreigen te verliezen, is het kabinetsplan zeer onwenselijk en in ieder geval slecht getimed", aldus Ineke van Gent.

GroenLinks pleit niet alleen uit economische motieven voor gemeentelijke vrijheid, maar ook omdat de huidige samenleving niet meer dezelfde is als die van vijftig jaar geleden. Nederland heeft een flinke ontkerkelijking ondergaan. Ook het kostwinnersmodel waarbij de man werkt en de vrouw doordeweeks tijd heeft om de boodschappen te doen is een gepasseerd station. Werkenden en alleenstaanden die nu nog vooral zijn aangewezen op hun vrije zaterdag, kunnen er dan ook voor kiezen om op zondag naar de winkel te gaan. "Dat bespaart een hoop stress en timemanagement", volgens Van Gent. "Wie op zaterdag winkelt, weet over welke heksenketel ik spreek".

GroenLinks heeft een amendement ingediend op de wet die koopzondagen wil inperken. Met deze wetswijziging wordt het aan gemeenten zelf overgelaten om te bepalen hoeveel koopzondagen er per jaar worden ingesteld. Bovendien zal Ineke van Gent er bij de SP (en de SGP) op aandringen om vanwege de stijgende werkloosheid hun initiatiefwet in te trekken, waarin nog meer eisen voor koopzondagen staan dan in de wet van het kabinet.

Ineke van Gent