Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Boekpresentatie in Limburgs Museum

MILENA MULDERS ZOEKT HAAR SLOVEENSE WORTELS

Op zaterdag 14 februari aanstaande wordt in het Limburgs Museum in Venlo het boek 'Met de buik het brood achterna. Mijn Sloveense geschiedenis' van Milena Mulders (1975) gepresenteerd. Het is een rijk geïllustreerd verlag van een zoektocht van een jonge vrouw uit Brunssum (L) naar haar Sloveense wortels. De presentatie begint om 14.30 uur en duurt tot 19.00 uur. Het programma is als volgt:

14.30 uur Ontvangst met koffie en traditioneel Sloveens gebak. 15.00 uur Welkomstwoord door Jos Schatorjé, directeur van het Limburgs Museum. Introductie door dr. Annemarie Cottaar (Universiteit van Amsterdam; Centrum voor de Geschiedenis van Migranten). Presentatie door Milena Mulders en uitreiking eerste exemplaar. Met videobeelden en muziek. 16.00 uur Mogelijkheid om het museum en de minitentoonstelling bij het boek te bekijken. Borrel met Sloveense wijnen en slivovica in het museumrestaurant. 17.00 uur Opening Sloveens buffet in het museumrestaurant

De bijeenkomst wordt omlijst met muziek van Otto en Doortje Zerdoner, bekend van de 'Regento Stars' en 'Die Lustige Dorfsmusikanten'. Deelname aan de dag is gratis. Aanmelden is verplicht en kan tot uiterlijk 6 februari 2009 bij het secretariaat van het Limburgs Museum via telefoon: 077 352 21 12 of via e-mail: info@limburgsmuseum.nl. De bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met uitgeverij Aksant en het Lize.

Over het boek
Als Milena Mulders na het overlijden van haar Sloveense moeder besluit om zich te verdiepen in haar familiegeschiedenis weet zij nog niet welke louterende speurtocht haar wacht. Ze ontdekt dat de Sloveense Sint Barbaravereniging in Brunssum, die zij nog kent uit haar jeugd, in 2001 na 75 jaar is opgeheven. Dan beseft ze voor het eerst dat haar herinneringen niet op zich staan. Dat zij deel uitmaken van de Sloveense gemeenschap in Limburg, een van Nederlands oudste immigrantengroepen. Net als haar eigen familiegeschiedenis staat die dan op het punt uit te sterven.

Hoe meer de auteur zich verdiept in de geschiedenis van de Limburgse Slovenen en hun verleden in de mijnen, hoe meer historie er naar boven komt. Het zijn spannende, pijnlijke en mooie verhalen, maar ook verhalen over rouw en verwerking, schuldgevoel en schaamte. Ze gaan over de ingewikkelde positie van de Limburgse Slovenen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog en de rol van de geestelijkheid. Over de overdracht en het levend houden van de cultuur uit het land van herkomst. Over toenadering en verwijdering, maar ook over de onontkoombare invloed van politieke omwentelingen op het Europese schouwtoneel.

'Met de buik het brood achterna. Mijn Sloveense geschiedenis' is het verhaal van een persoonlijke zoektocht en een uniek document over honderd jaar Sloveense geschiedenis in Nederland. Bhet boek wordt uitgegeven door uitgeverij Aksant en kost E 24,90.