Gemeente Enkhuizen

Feestelijke opening Hart van de Wijk

Op zaterdag 14 februari 2009 openen wethouders Hendrik Boland en Klaas Kok om 12.00 uur het woon-, welzijn- en zorgcentrum in de wijk Oude Gouw in de gemeente Enkhuizen. Het nieuwbouwcomplex bestaat uit drie aparte gebouwen die vele functies bieden. Samen met het naastgelegen winkelcentrum Koperwiekplein wordt dit het hart van de wijk. Valentijnsdag is dan ook speciaal gekozen om samen met de wijkbewoners te vieren dat Oude Gouw weer een hart heeft waar iedereen terecht kan voor wonen, zorg en welzijn!

Voorbereidingen
De voorbereidingen voor een gezondheidscentrum lopen al vanaf de eeuwwisseling. De gemeente Enkhuizen als regisseur van het lokale gezondheidsbeleid heeft Woondiensten Enkhuizen de trekkersrol gegeven in de voorbereidingsgroep van een HOED (huisartsen onder een dak). Oorspronkelijk vond onder de huisartsen weinig weerklank ofschoon samenwerking wel werd toegejuicht. De plaatselijke huisartsenvereniging heeft er mede voor gezorgd dat er een huisartsenmaatschap is opgericht die uiteindelijk een aanzuigende werking was voor meerdere zorgleveranciers. Directeur Woondiensten Enkhuizen, Harry Draaisma: omdat de risicos van realisatie en verhuur van het zorggebouw voor Woondiensten Enkhuizen als corporatie te groot werd geacht hebben we deze ondergebracht bij Solide Vastgoed. Pas in de zomer van 2006 werd het voormalige schoolgebouw, later dienstdoende als wijk- en zalencentrum De Witte Duif gesloopt. In september van dat jaar werd de grond aan de Meeuwenlaan bouwrijp gemaakt, zodat Scholtens Projecten van start kon met de bouw.

Indeling gebouwen
De nieuwbouw aan de Meeuwenlaan bestaat uit een noord-, midden- en zuidblok. Gebouw Noord heeft vijf bouwverdiepingen. Dit gebouw huisvest een apotheek en 32 huurappartementen voor Leekerweide. Het middenblok heeft op de begane grond een wijkcentrum annex eetcafé De Bonte Veer, waar de bewoners van Leekerweide onder begeleiding werkzaamheden verrichten in de keuken en de bediening. Tevens biedt het middenblok verdeeld over drie verdiepingen diverse zorg- en welzijnsfuncties, zoals kinderdagopvang, een huisartsenpraktijk, een logopedist, een fysiotherapiepraktijk, een mensendieck-praktijk en een orthopedagoog. Boven het wijkcentrum en het eetcafé is een dependance van de openbare bibliotheek gehuisvest en op de bovenste etage de gemeentelijke gymzaal. In het Zuidblok, aan de waterkant, zijn 28 seniorenwoningen gebouwd en een ondergelegen parkeergarage.

Iedereen is van harte uitgenodigd om zaterdag de feestelijke opening bij te wonen!
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl