DVD helpt ouders bij gezonde opvoeding

13/02/2009 17:28

Convenant Overgewicht

Morgen, zaterdag 14 februari (Valentijnsdag) lanceert het Convenant overgewicht 'Eetplezier en beweegkriebels', een nieuw instrument in de aanpak van overgewicht bij hele jonge kinderen (0-4 jaar). Dit gebeurt tussen 14.00 en 17.00 in de Mevlana Moskee in Rotterdam, in aanwezigheid van Paul Rosenmöller, voorzitter Convenant overgewicht, wethouder Geluk, Bülent Senay (Turkse Ambassade) en heel veel (Turkse) ouders en kinderen. Aanleiding is het toenemend overgewicht bij jonge kinderen (0-4 jaar), met name in allochtone gezinnen. Pedagoge Monique L'Hoir en kinderpsychologe Tischa Neve lichten de oorzaken en aanpak van dit probleem toe.

Zij stellen dat een gezonde opvoeding, een teken van liefde is voor je kind. Beloon of troost hen niet met lekkers, maar met aandacht, is hun advies.

Het pakket Eetplezier en beweegkriebels bestaat uit een dvd met praktische tips & tricks over herkenbare opvoedsituaties en gezond eet- en beweeggedrag bij kinderen tot 4 jaar. Op de dvd worden 6 thema's uitgelicht:


- omgaan met strijd aan tafel


- lekker spelen en bewegen


- kinderen betrekken bij gezond eten en bewegen


- voorbeeldfunctie van ouders


- straffen en belonen met snoep en frisdrank


- televisie kijken en computeren.

Het pakket is bestemd voor peuterspeelzalen, voorscholen en kinderdagverblijven. Zij kunnen hiermee workshops voor ouders geven.

Overgewicht

De cursus Eetplezier en Beweegkriebels vormt een aanvulling op reeds bestaand voorlichtingsmateriaal en past in de doelstellingen van het Convenant om overgewicht bij kinderen zoveel mogelijk te voorkomen.

Paul Rosenmöller uitte vanmorgen in Radio 1 kritiek op het kabinet over het uitblijven van een krachtig overheidsbeleid aangaande overgewicht: 'De integrale nota overgewicht laat veel te lang op zich wachten. Daardoor kunnen noodzakelijke maatregelen niet worden doorgevoerd, zoals een verbod op snoepreclame voor kinderen, een eenduidig gezondheidlogo voor voedingsproducten en voldoende beweeguren in het onderwijs. Zelfregulering heeft in deze kwesties nog niets opgelost.'

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.convenantovergewicht.nl

http://www.convenantovergewicht.nl