Ingezonden persbericht



NIMk persbericht //// Tentoonstelling

IN SEARCH OF THE UNKNOWN
14 februari - 25 april 2009
opening vrijdag 13 februari 17.00 - 19.00

Neïl Beloufa (FR), Persijn Broersen & Margit Lukács (NL), Heman Chong (MY), Graham Ellard & Stephen Johnstone (UK), Johannes Heldén (SE), Sebastian Diaz Morales (AR/NL), Ann Lislegaard (N), r a d i o q u a l i a (NZ), Semiconductor (UK), Mark Aerial Waller (UK)

Tijdens de opening foamlab en Antoine Schmitt

In Search of the Unknown bevindt zich op een vreemde plek, op een onbekend moment. Tussen visioenen van de toekomst die het heden achtervolgen en het angstbeeld van helemaal geen toekomst. In de eerste tentoonstelling van 2009, op een moment dat de -financiële- vooruitzichten in de wereld hoogst onzeker zijn, staat de zoektocht naar het onbekende en onvoorstelbare en de frictie tussen toekomst, heden en verleden, centraal. De sciencefiction schrijver Ballard schrijft zelfs dat 'de toekomst geannexeerd is door het heden'. Volgens hem 'leren we te leven, denkend dat alles op hetzelfde moment gebeurt.'

Deze frictie tussen verleden, heden en het onvoorstelbare zijn in In Search of the Unknown het uitgangspunt. In de werken schuiven documentaire, wetenschap, fantasie en (science)fiction dicht langs elkaar heen of vloeien in elkaar over. De werken van Neil Beloufa, Mark Aerial Waller, Johannes Heldén, Ann Lislegaard, Heman Chong en Graham Ellarde & Stephen Johnstone onthullen de spanning tussen de toekomst en het verleden in het heden. Ook Sebastian Diaz Morales toont beelden die als continuüm van het heden voor tekens van de toekomst kunnen staan -in reactie op bovenstaand citaat van Ballard-. Persijn Broersen & Margit Lukacs en Semiconductor nemen het onderzoek van wetenschappers naar het nog onkenbare of onvoorstelbare als vertrekpunt en r a d i o q u a l i a laat met 'Radio Astronomy' de onbekende geluiden van de kosmos horen.

In de tentoonstelling In Search of the Unknown functioneert sciencefiction als een van de toegepaste artistieke instrumenten voor de kunstenaars. Sciencefiction is in feite het schetsen van een mogelijke toekomst met de middelen van het heden waardoor op paradoxale wijze juist die toekomst tot het heden wordt gemaakt. Tegelijkertijd worden sciencefiction verhalen over de toekomst vanzelf ingehaald door de tijd en eindigen in de verleden tijd (zoals '2001: A Space Odyssey' van Kubrick).

Extra programmering tijdens de opening 13 februari:

Harde Landing
Als astronauten na de zoveelste missie in de ruimte terugkeren in de Ionosfeer van de Aarde, zich een weg banen door eindeloze lagen ruimteschroot en voet zetten op de planeet, wie ontvangt ze dan nog? Wie zit er nog op deze reizigers te wachten? http://fo.am/ Foamlab presenteert: Johannes Sterk en Elias Tieleman na hun terugkomst op Aarde.
Aankomst: vrijdag 13 februari 18:00 uur

Antoine Schmitt met TIME SLIP een lichtinstallatie Op het scherm rolt continu tekstueel nieuws voorbij, maar in de toekomstige tijd: 'De NASDAQ zal vandaag 4.3 punten zakken', 'Bij een vliegtuigcrash in Madrid zullen 153 mensen omkomen', ' De Giants zullen de Redsocks met 10-3 verslaan'. Afgezien van de tijd waarin de werkwoorden staan, is al het nieuws waar.
Het is of je voor een paar uur in het verleden belandt bent en iemand de toekomst voorspelt: het gevoel van terug in de tijd gaan. Of voor iemand die het nieuws niet kent, is het alsof er een orakel over de toekomst spreekt. Het is een werk dat een breuk in het tijdsverloop introduceert. Vooral doordat Antoine Schmitt grafische codes heeft toegepast en de manier van tonen gebruikelijk is voor het verspreiden van nieuws komt het waarachtig over. TIME SLIP is een geprogrammeerd generatief kunstwerk dat actuele berichten van officiële nieuwsagentschappen via aangepaste software van tegenwoordige of verleden tijd in toekomstige tijd zet. www.gratin.org/timeslip

Lijst van werken:

Neïl Beloufa, Kempinski, 2007, 13'58'' min. Collection NIMk Persijn Broersen & Margit Lukács, Manifest Destiny, 2009, HD, 17' min. De film is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Filmfonds en de Rijksakademie.
Heman Chong, Kryptonite, 2008, from the series "Surfacing", Courtesy of the artist and Vitamin Creative Space
Heman Chong, Until The End Of The World (Paused), 2009 Graham Ellard & Stephen Johnstone, Proposal, for an unmade film (set in the future), 2007, 21' min.
Johannes Heldén, The Prime Directive, 2006, internet piece (Flash), Originally published by Afsnit
Ann Lislegaard, SCIENCE FICTION_3112 (after 2001: A Space Odyssey by Stanley Kubrick), 2007 , 8'30'' min. loop, Courtesy Galerie Paul Andriesse Sebastian Diaz Morales, Oracle, 2007, 11' min. , Produced by HERMÈS r a d i o q u a l i a (Adam Hyde & Honor Harger), Radio Astronomy, 2004
- 2009
Sound Installation
Semiconductor (Ruth Jarman & Joe Gerhardt), Do You Think Science..., 2006, 12'15'' min.
Collection NIMk
Semiconductor (Ruth Jarman & Joe Gerhardt), Magnetic Movie, 2007, 4'56'' min.
Collection NIMk
Mark Aerial Waller, Superpower - Dakar Chapter, 2004, 14' min. Courtesy of the artist and Rodeo, Istanbul

Openingstijden: di t/m za en elke 1e zondag van de maand + 1 maart en 5 april van 1300 - 1800 uur. Toegang 4,50 (2,50 met korting). Museumkaart gratis

Met dank aan BeamSystems, Amsterdams Fonds voor de Kunst en het National Arts Council of Singapore

Voor meer informatie Marieke Istha, Communicatie istha@nimk.nl

--

*Marieke Istha
Communicatie
istha@nimk.nl *

*Nederlands Instituut voor Mediakunst *
Keizersgracht 264
1016 EV Amsterdam
T 020 6237101
F 020 6244423
www.nimk.nl

PROGRAMMA NIMk

*In Search of the Unknown *
Opening 13 februari 17.00 - 19.00 met performance van foamlab: Harde Landing
Tentoonstelling van 14 februari - 25 april
Neïl Beloufa (FR), Persijn Broersen & Margit Lukács (NL), Heman Chong (KR), Graham Ellard & Stephen Johnstone (UK), Johannes Heldén (SE), Sebastian Diaz Morales (AR/NL), Ann Lislegaard (N), r a d i o q u a l i a (NZ), Semiconductor (UK), Mark Aerial Waller (UK)

*Retrospectief Nan Hoover *
7 februari - 17 mei 2009
Kunstlicht in de Kunst, Eindhoven

*Reconstructie van Projekt I-'90 van Peter Struycken * 26 februari
Aanvang 20.00 uur / toegang gratis
reserveren info@nimk.nl
De installatie Projekt I-'90 is te bezichtigen tot en met 1 maart

*Backstage: Sebastian Diaz Morales *
21 april o.v.