NEN

BWTinfo > Nieuws >

FSA evaluatie astaxanthine supplement

vrijdag 13 februari 2009, 11:01

Een Indiaas bedrijf heeft bij het Britse Food Standards Agency (FSA) een aanvraag ingediend voor het op de markt brengen van een extract dat rijk is aan astaxanthine als novel food. Een novel food is een voedingsmiddel of ingrediënt dat geen noemenswaardige geschiedenis van consumptie heeft in de Europese Unie voor 15 mei 1997. Astaxanthine is een carotenoïde dat voorkomt in bepaalde algen en onderdeel is van het voedsel van diverse vissen of schaaldieren (bijvoorbeeld zalm of garnaal). Na opname in de vis veroorzaakt astaxanthine de roze kleuring van het visvlees. Het Indiase bedrijf is van plan voedingssupplementen te gaan produceren met maximaal 4 mg astaxanthine per softgel capsule. Voordat een nieuw voedingsmiddel op de Europese markt kan worden gebracht dient het onderzocht te zijn op veiligheid. In Groot-Brittannië gebeurt dit door een onafhankelijke commissie van wetenschappers die door de FSA worden aangesteld.

CEN werkt aan diverse Europese normen met analysemethodes voor de bepaling van carotenoïden in voedingsmiddelen. Een aantal van deze methodes is ook geschikt voor analyse van supplementen. De CEN werkgroep ''Vitamins and carotenoids'' werkt momenteel aan een bepalingsmethode voor astaxanthine en canthaxanthine in visvlees en aan een methode voor bepaling van de enantiomeer ratio van astaxanthine visvlees. De laatstgenoemde methode kan gebruikt worden om het onderscheid tussen wilde vis en gekweekte vis aan te tonen.

Meer informatie: Marcel de Vreeze, 015 2 690 125, marcel.devreeze@nen.nl