Gemeente Waddinxveen

Bestemmingsplannen deels ter inzage gelegd

College legt ontwerp bestemmingsplan Vredenburghzone ter inzage, Zuidplas Noord en Gouweknoop volgen later

Het college van B&W heeft besloten het ontwerp bestemmingsplan voor de Vredenburghzone ter visie te leggen. Twee andere bestemmingsplannen âGouweknoopâ en âZuidplas Noordâ volgen later, nadat de gemeente meer inzicht heeft in de financiële haalbaarheid van de nieuwe infrastructuur en meer inzicht heeft in de effecten die de ontwikkelingen hebben op het milieu.

Waddinxveen staat samen met andere gemeenten in de Zuidplas voor een integrale ruimtelijke ontwikkeling van de Zuidplaspolder. Afgelopen jaar hebben de gemeenten hard gewerkt aan de ontwerp bestemmingsplannen van de verschillende deelgebieden. De Vredenburghzone dat onderdeel is van deelgebied Zuidplas Noord krijgt een groene recreatieve bestemming. In Zuidplas Noord zijn vooral duurzame glastuinbouw en woningen gepland. De Gouweknoop is bedoeld voor onder andere bedrijven, woningen en de aanleg van de Moordrechtboog.

Het Waddinxveense bestuur staat pal achter de ontwikkeling van de Zuidplaspolder en wil die ook zorgvuldig gaan voorbereiden. âWe willen niet te overhaast plannen ter visie leggen waar we nog niet achter kunnen staan. Pas op het moment dat de bestemmingsplannen een betere onderbouwing hebben gaan wij naar de inwoners en grondeigenaren, aldus wethouder Wiebrand Dijksterhuisâ.

Wat betreft Zuidplas-Noord gaat het om twee onderwerpen. Ten eerste wil het college meer inzicht of voldaan kan worden aan het principe eerst bewegen dan bouwen. Dit principe houdt in dat de gemeenten en provincie eerst de financiën voor de infrastructuur geregeld moet hebben voordat er gebouwd kan worden. Dit geldt vooral voor de financiering van de Westelijke randweg. De financiering hiervan is nog niet rond. Ten tweede is meer onderzoek nodig naar de effecten van de plannen op het milieu.
Het ontwerp bestemmingsplan voor de Gouweknoop gaat ter inzage als er enerzijds meer inzicht is in de milieueffecten op de plannen en er meer duidelijkheid is hoe de Moordrechtboog op de A12 wordt aangesloten.
Voor de Vredenburghzone gelden deze zaken niet. Er is voor dit bestemmingsplan bijvoorbeeld geen milieu effectrapportage nodig.

In een bestemmingsplan geeft de gemeente aan welke ontwikkelingen de komende tien jaar te verwachten zijn. Van die ontwikkelingen wordt aangegeven om welke functies het gaat, waar de ontwikkeling zich afspeelt en hoe de ontwikkeling economisch haalbaar is.