Nederlandse Politiebond


OVERLEG BZK/POLITIEBONDEN 12 FEBRUARI

Op donderdag 12 februari 2009 vond weer een bijeenkomst plaats van de Commissie voor Georganiseerd Overleg in Politieambtenarenzaken (de CGOP) oftewel het maandelijks overleg tussen de minister van BZK en de vier landelijke politiebonden. Namens de NPB waren aanwezig Han Busker, Jan Willem van de Pol en Willem de Klein.

Tijdens het overleg kwamen onder meer de volgende zaken aan de orde.

Reactie minister op rapport-Staal
De NPB heeft erop aangedrongen dat minister Ter Horst zo spoedig mogelijk haar reactie op het rapport-Staal bekend maakt. Dat rapport bevat de uitkomsten van het onderzoek van Boele Staal, oud-Commissaris van de Koningin in Utrecht, naar de bestuursproblemen binnen het regiokorps Zeeland. Die liepen in juli vorig jaar zozeer uit de hand dat de ondernemingsraad het vertrouwen opzegde in zowel de korpsleiding als de korpsbeheerder.

Het rapport-Staal werd op 12 december 2008 gepresenteerd en sindsdien is het wachten op het standpunt van de minister. De NPB vindt het onwenselijk dat deze situatie nog veel langer voortduurt; het stilzwijgen vanuit Den Haag begint in Zeeland voor steeds meer onrust op de werkvloer te zorgen. BZK heeft toegezegd dat de reactie van de minister binnen veertien dagen bekendgemaakt zal worden.

Levenslooptoelagen WAO-ers
Sinds 1 januari 2006 hebben ook gedeeltelijk arbeidsongeschikte politieambtenaren recht op een algemene levenslooptoelage van de werkgever en in veel gevallen bovendien op een toelage bezwarende functie (TBF) en een inhaaltoelage bezwarende functie (iTBF). Tot op heden heeft de werkgever de uitbetaling aan deze collega's echter uitgesteld, in de hoop eerst samen met de bonden een oplossing te vinden voor het probleem dat de toelagen volgens het UWV moeten worden opgeteld bij het inkomen van gedeeltelijk arbeidsongeschikte collega's en uitbetaling dus automatisch leidt tot een vermindering van hun herplaatsingstoelage en/of WAO-aanvulling met hetzelfde bedrag. Met andere woorden: in de huidige situatie levert de zogenaamde vroegpensioen/levensloop- of VPL-regeling hen geen enkel voordeel op.

De NPB heeft de afgelopen jaren al zijn deskundigheid en creativiteit aangesproken om een manier te vinden waarop dit probleem langs politiek-bestuurlijke weg kon worden opgelost. Geen van de bedachte ideeën bleek echter haalbaar binnen de huidige wetgeving en politieke situatie. Op 12 februari zijn er tijdens het overleg met de minister nogmaals twee mogelijke oplossingen aangedragen: een door de NPB en een door de VMHP. Afgesproken is dat dit de laatste twee voorstellen zijn die BZK zal bestuderen. Bieden ook deze ideeën geen soelaas, dan zal worden vastgesteld dat er geen collectieve uitweg mogelijk is en gaat BZK tot uitbetaling over.

De enige kans op een rechtvaardige oplossing die dan nog overblijft is de juridische proefprocedure die de NPB begin 2007 heeft aangespannen. Al met al kan het echter nog wel anderhalf jaar duren voordat die procedure een definitief rechterlijk oordeel oplevert.

Barp in strijd met Europese vakantierichtlijn
Op 20 januari heeft het Europese Hof van Justitie een uitspraak gedaan die duidelijk maakt dat in Nederland de vakantieopbouw van langdurige zieke politieambtenaren ten onrechte op een gegeven moment wordt stopgezet. Ook het vervallen van verlofuren die door ziekte niet zijn opgenomen is volgens het Hof in strijd met de Europese vakantierichtlijn.

Op voorstel van de NPB gaat een werkgroep bestuderen wat er moet gebeuren om de rechtspositie van de Nederlandse politieambtenaren zoals vastgelegd in het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp) zo snel mogelijk in overeenstemming te brengen met de jurisprudentie van het Hof.

Schadeloosstelling FLO-ers
Vergeleken bij de politieambtenaren in actieve dienst hebben de collega's met Functioneel Leeftijdsontslag (FLO) zeven maanden langer moeten wachten op de eerste uitbetaling van de CAO-loonsverhogingen over 2008 (uiteraard wel met terugwerkende kracht). Pas vanaf 1 januari 2009 zijn hun FLO-uitkeringen door het ABP aan de CAO-afspraken aangepast, aangezien het Pensioenreglement slechts voorziet in één jaarlijkse indexatie op die datum.

Volgens de NPB had op basis van de Regeling bijzondere ontslaguitkering politie ook de uitbetaling aan FLO-ers meteen vanaf juni 2008 moeten plaatsvinden. Derhalve hebben wij de afgelopen maanden herhaaldelijk bij de minister aangedrongen op een compensatie voor de betreffende oud-collega's. In het overleg van 12 februari heeft de minister toegezegd dat zij een passende schadeloossteling tegemoet kunnen zien.

Werkgroep visueel gehandicapten
Op 10 maart zal de eerste bijeenkomst plaatsvinden van de werkgroep die moet bevorderen dat ook visueel gehandicapte medewerkers zo spoedig mogelijk kunnen werken met het nieuwe informatiesysteem BVO (Basisvoorziening Opsporing). De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van BZK, de voorziening tot samenwerking Politie Nederland (vtsPN) en de politiebonden (NPB), alsmede uit twee visueel gehandicapte collegas.

Gepubliceerd op 13 februari 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.