Ingezonden persbericht


Rotterdam, 14 februari 2009.

Rotterdam inspireert Europees jongerenparlement

Een mentor voor immigranten, een halve stem voor jongeren bij plaatselijke verkiezingen, de legalisatie van abortus, vrije economische zones en een spaarkaart voor het openbaar vervoer. Het Erasmian European Youth Parliament Rotterdam 2009 heeft veel interessante en bruikbare bijdragen opgeleverd voor het oplossen van de problemen van de grote steden.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb toonde zich zaterdagmiddag aan het einde van de parlementszitting opgetogen over de creativiteit van het jongerenparlement. ,,De ideeën zijn goed, ik ga snel kijken welke oplossingen snel kunnen worden geïmplementeerd,'' sprak hij ter afsluiting van de zes dagen durende parlementszitting. Aboutaleb kondigde er ook aan dat voortaan twee keer per jaar twee jongeren een week bij hem stage gaan lopen.

Ook parlementsvoorzitter Tom Hendriks, leerling van het Rotterdamse Erasmiaans Gymnasium was zeer te spreken over de kwaliteit van het werk van `zijn' ruim 200 parlementariërs van meer dan 20 scholen uit heel Europa. De scholieren hebben zich de afgelopen week in Rotterdam gebogen over problemen die zich voordoen in grote steden.

Rotterdam bleek voor de parlementsleden ook een bron van inspiratie. Net als Rotterdam moet elke grote Europese stad een eigen Jongerenraad krijgen. En ook het Rotterdamse project Dynamic Duo's, waarbij jongeren worden gekoppeld aan mensen uit het bedrijfsleven, verdient Europese navolging én uitbreiding, zo is in de resoluties opgetekend.

Het Erasmian European Youth Parliament is een initiatief van docenten van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. Voor de tweede keer op rij, dit maal mede in het kader van Rotterdam als Europese Jongeren- hoofdstad 2009, is dit jongeren parlement georganiseerd. Het project is ondersteund door het programma Youth in Action van de Europese Commissie. De deelnemende scholieren variëren in leeftijd van 16 tot 18 jaar.

Volgend jaar wordt het Erasmian European Youth Parliament gehouden in de Italiaanse stad Turijn, die in 2010 Rotterdam opvolgt als Europese jongerenhoofdstad.


* * * Einde persbericht * * *

Noot voor de redactie,