Nieuw-Vlaamse Alliantie


Een sterke ploeg voor een sterker Vlaanderen! (14/02/09)

De partijraad van de N-VA heeft vandaag haar officiële goedkeuring gegeven aan de voordracht van het nationale kiescollege voor de lijsttrekkers bij de komende Vlaamse verkiezingen. De lijst voor de Europese verkiezingen komt in maart op de agenda van de partijraad.

Bart De Wever: De N-VA heeft als doelstelling om opnieuw een volwaardige Vlaamse fractie te kunnen vormen en de huidige fractie van 6 parlementsleden indien mogelijk nog wat uit te breiden. Wij spreken ons niet op voorhand uit over mogelijke coalities zoals anderen dat reeds deden. Wij doen immers niet aan politiek om ministertje te spelen. Het is eerst aan de kiezer om de kaarten te verdelen. Indien de kiezer ons kaarten toebedeelt waarmee we een betekenisvol verschil kunnen maken, zijn wij wel bereid om desgevallend verantwoordelijkheid te dragen. De voorbije legislatuur hebben wij aangetoond dat de N-VA wel degelijk het verschil kan maken in Vlaanderen.

Een overzicht van de verschillende provincies:

* In West-Vlaanderen wordt ex-minister in de Vlaamse regering en huidig Vlaams parlementslid Geert Bourgeois uit Izegem de lijsttrekker. Nummer twee is apotheekster Danielle Godderis-TJonck uit Alveringem.

* In Oost-Vlaanderen is Vlaams parlementslid en Gents gemeenteraadslid Helga Stevens aangeduid als lijsttrekker. Lieven Dehandschutter, gemeenteraadslid in Sint-Niklaas, staat op positie twee.

* In Vlaams-Brabant beschikt de N-VA momenteel over twee Vlaams parlementsleden, Mark Demesmaeker en Piet De Bruyn. Mark Demesmaeker, tevens schepen in Halle, wordt de lijsttrekker. Piet De Bruyn uit Rotselaar is eerste opvolger. Tine Eerlingen, een jonge architecte uit Leuven, staat op twee.
* In Antwerpen wordt N-VA-voorzitter en Antwerps gemeenteraadslid Bart De Wever de lijsttrekker. Op twee staat provincieraadslid en historica Liesbeth Homans. Vlaams parlementslid en burgemeester van Dessel Kris Van Dijck wordt lijstduwer en eerste opvolger.
* In Limburg is N-VA-ondervoorzitter, fractieleider in het Vlaams parlement en schepen in Riemst Jan Peumans aangeduid als lijsttrekker. Provincieraadslid en OCMW-secretaris in Diepenbeek Lies Jans staat op twee.

* Op de Brusselse lijst voor het Vlaams parlement staat de voorzitter van N-VA Brussel en advocaat Karl Vanlouwe op één en licentiaat vertaler Sara Rampelberg op twee.
* Lijsttrekker voor de Brusselse Hoofdstedelijke Raad wordt historicus en expert in de Brusselse geschiedenis Paul De Ridder. Nummer twee is Linda Mbungu, een jonge Vlaamse vrouw van Congolese afkomst.

Behoudens verschuivingen bij de vorming van de Europese lijst in maart, zijn dit de mensen die bovenaan de Vlaamse lijsten van de N-VA zullen staan. Een sterke ploeg die ijvert voor een sterker Vlaanderen.

Auteur:
Bart De Wever, Algemeen voorzitter N-VA
Tim Moens, voorzitter partijraad N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be