Groen!

Groen! roept blauw op om te durven kiezen

Datum
15/02/2009

Auteur
Mieke Vogels voor Groen!

Categorie
In Economie, fiscaliteit en werkgelegenheid

Groen! is blij dat de Vlaamse liberalen op hun congres in Antwerpen zo sterk de nadruk leggen op klimaatbeleid en het milieu. Hiermee slaan ze het pad in dat Groen! reeds op het Horizoncongres in november 2008 heeft ingeslagen. Groen! trok daar radicaal de kaart van groene economie en groene jobs. Met de âGroene New Deal voor Vlaanderenâ (persconferentie maandag 15 jan 2009) werd dat intussen verder uitgewerkt. Groen! gaat voor een investering van één miljard ⬠per jaar in groene economie de komende tien jaar om op die manier 100.000 groene jobs te kunnen creëren. Groen! is blij dat Open-VLD deze strategie mee onderschrijft en nodigt Open-VLD voorzitter uit voor een gesprek over de âGroene New Dealâ.

Het is ook een goede zaak dat Open-VLD zich nu bekent tot het `cradle to cradle'-principe. Groen! lanceerde dit begrip al in haar klimaatboek dat uitgegeven werd in 2007 en organiseerde vorig jaar 2008 in juni een symposium in het Vlaams parlement met grondlegger Michael Braungart. Groen! liet toen mensen van de milieubeweging en de industrie (waaronder Thomas Leysen) reageren. De basisideeën van zijn intussen verder uitgewerkt in onze `Groene New Deal'. Logisch, want `Cradle to Cradle' is een frisse nieuwe vertaling van het idee van een kringloopeconomie dat we al lang verdedigen.

Minder positief vindt Groen! dat de liberalen op hun congres geen duidelijke keuzes maken waardoor het lijkt alsof ze hun meer-meer-meerprincipes nu ook zomaar willen gaan toepassen op de groene economie. Mieke Vogels, Groen! voorzitster: "De liberalen wedden op alle paarden tegelijk. Ze willen vooruit met hernieuwbare energie, maar willen tegelijk massa's geld pompen in kernenergie. In de Vlaamse regering ging minister Van Mechelen keihard voor meer bedrijventerreinen en niet voor meer natuurontwikkeling. Als regeringspartij trokken de liberalen mee de kaart van Vlaanderen Transitland met investeringen in de bouw van nieuwe wegen, nieuwe containerdokken, supertrucks. Maar juist deze miljarden zijn nodig om een trendbreuk te realiseren en een groene economie echt mogelijk te maken: investeringen in wind- en zonne-energie, in lage energiewoningen, in een slim energienetwerk, in recyclage en groene industrie, in lightrails, electrische wagens, natuurherstel en groene landbouw."

De Groenen pleiten uiteraard voor forse groei in deze nieuwe ecologische sectoren maar die forse groei kan niet anders dan gepaard gaan met een forse krimp van verouderde, vervuilende en voorbijgestreefde producten en technieken. Tegelijk blijft Groen! de enige politieke partij die duidelijk durft te zeggen dat er grenzen zijn aan de draagkracht van mens en planeet. En dat er ook grenzen nodig zijn voor de markteconomie. De ineenstorting van ons financieel systeem maakte duidelijk dat nieuwe spelregels nodig zijn in plaats van nog meer vrije markt. De sociale, financiële en ecologische crisis leren ons dat onbeperkte groei van productie en consumptie afgemeten door een blinde fixatie op BNP-groei niet de oplossing kan zijn voor de toekomst. We willen ecologische vooruitgang en rijkdom op een ander manier gaan meten en uitbouwen. De liberalen zetten een belangrijke eerste stap maar hopelijk zijn ze ook bereid gedurfde inspanningen te doen om hun doel te bereiken. Mieke Vogels wil hierover graag het debat aangaan met Open-VLD voorzitter Bart Somers.

Contact: mieke vogels -