Gemeente Utrecht


SV 2009, nr. 21 over 'Glasvezel:prioriteit in Utrecht?'


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
21 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 15 februari 2009)


Op 29 mei 2008 nam het college de motie over van D66 om in overleg te treden met commerciële aanbieders naar de realisatie van glasvezel. Glasvezel kan supersnel de hoeveelheid gegevens transporteren voor hoogwaardig gebruik van internet. Op 2 oktober jl. heeft de provincie Utrecht een overeenkomst gesloten met 5 verschillende aanbieders van glasvezelnetwerken, genaamd BreedNet, dat een dekking beoogt voor de gehele provincie Utrecht. Op verzoek van D66 vond op 7 oktober, ingevolge de eerder genoemde motie, hierover een raadsinformatieavond plaats, waarin verschillende aanbieders van glasvezel hun diensten onder de aandacht brachten van de gemeenteraad. Op 24 januari jl. vond een informatiebijeenkomst van de provincie en gemeente Utrecht plaats over glasvezel voor ondernemers.

In o.a. Randstad 2040 wenst Utrecht zich te positioneren als nationaal knooppunt van kennis en cultuur. In navolging van brainport Eindhoven en Delft, heeft de gemeente Amsterdam (met hetzelfde, maar internationale, beeld van zichzelf als Utrecht) onlangs een convenant gesloten met een glasvezelaanbieder met als doel om Amsterdam in 2012 geheel op glasvezel te kunnen laten werken.

Het aantal creatieve kenniswerkers en aanwezigheid van hoogwaardige kennisintensieve industrie in Utrecht is percentueel veel hoger dan in Eindhoven, Delft of Amsterdam. Om te blijven concurreren met o.a. deze steden is volgens D66 de ondergrondse infrastructuur met supersnel glasvezel, onontbeerlijk.

D66 wil derhalve de volgende vragen aan het college stellen:
1. Ondersteunt het college de positionering van de gemeente Utrecht als knooppunt van kennis en cultuur?
2. Zo ja, hoe stimuleert u dit?
3. Wilt u hierbij voorop lopen of hobbelt u hierbij liever achter ontwikkelingen aan?
4. Hoe heeft het college invulling gegeven aan de motie van 29 mei 2008?
5. Is het college het met D66 eens dat glasvezel infrastructuur voor Utrecht een meerwaarde kan hebben?
6. Is het college met D66 van mening dat het uitermate belangrijk is om Utrecht een voorsprong te geven in bv. het aanbieden van supersnel glasvezel?
7. Een postcodecheck wijst uit dat voor het grootste deel van de gemeente Utrecht alleen KPN en Ziggo 100 Mbps glasvezelnetwerk aanbieden. In sommige delen van de bestaande stad biedt ook Eurofiber dit aan. Hoe beziet het college dit? Hoe beziet u het resultaat hiervan? Stemt het resultaat u tevreden? Vindt u de uitwerking hiervan tot dusverre wenselijk voor de toekomst van Utrecht? Zo nee, hoe wilt u dit verbeteren
8. Kunt u inzichtelijk maken wat het voor de gemeente kost om glasvezel mogelijk te maken voor elke inwoner van de gemeente Utrecht? Welke opbrengsten/winstpunten ziet u? Wanneer kunt u dit voorleggen aan de gemeenteraad?


---- --