UITNODIGING voor pers: aanbieding RLG advies 'kleur bekennen'

12/02/2009 10:36

Raad voor het Landelijk Gebied

Op dinsdag 17 februari 2009 van 10.00 - 13.00 uur presenteert de Raad voor het Landelijk Gebied het advies 'Kleur bekennen' in Hogeschool INHolland, Theresiastraat 8, Den Haag. Dit advies gaat in op de noodzaak van culturele diversiteit voor het groene onderwijs en de groene arbeidsmarkt. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit neemt dit advies tijdens de bijeenkomst in ontvangst en geeft een korte reactie. Daarna volgt een discussie. Graag nodigen wij u uit om de aanbieding bij te wonen en u te mengen in de discussie. Na afloop van de bijeenkomst is er tijd gereserveerd voor interview(s).

Aanmelding

Wij verzoeken u vriendelijk u vooraf aan te melden via e-mail raad.landelijk.gebied@minlnv.nl. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging. Voor vragen kunt u contact opnemen met afdeling communicatie, Miep Eisner, telefoon (030) 230 7875.

Programma

09.30 Ontvangst met koffie

10.00 Opening door dagvoorzitter Stefan Wijers

10.05 Film 'Kleur bekennen' en reacties uit de zaal

10.30 Toelichting op advies 'Kleur bekennen' door Marijke van Schendelen en aanbieding aan minister Gerda Verburg

10.45 Reactie minister Gerda Verburg

11.00 Adjiedj Bakas geeft zijn toekomstvisie op het groene domein in de samenleving, de kredietcrisis voorbij

11.15 Paneldiscussie over de urgentie van culturele diversiteit voor het groene onderwijs en de groene arbeidsmarkt. Wat is er volgens u hard nodig?

Panelleden: Adjiedj Bakas, Melek Usta, Lucas Vokurka, Janny Gooijer en Marijke van Schendelen

12.00 Conclusie en afsluiting door Stefan Wijers

12.15 Lunchbuffet

Advies 'Kleur bekennen'

Nederland wil in 2030 een dynamische kenniseconomie zijn met een krachtige groene pijler. De ambitie ligt hoog en blijkt ook uit de Lissabondoelstellingen. Een absolute voorwaarde voor het realiseren van de ambitie en innovatieopgaven is voldoende en goed opgeleide mensen. Hier ligt volgens de raad een belangrijke opgave en kans voor meer culturele diversiteit in het groene domein.

Steeds meer toetreders op de arbeidsmarkt hebben een allochtone achtergrond. Deze groep kiest niet vanzelfsprekend voor het groene domein. Talenten blijven voor het groene domein onbenut. Het groene domein zal verbinding moeten zoeken met de multiculturele samenleving om zijn vitaliteit in de toekomst te behouden en te versterken.

Er zijn veel goede initiatieven om de instroom in het groene domein te vergroten maar een structurele aanpak ontbreekt. Beleid moet initiatieven krachtig stimuleren. Een verbindende en gedeelde visie en onderwijsstrategie zijn nodig om de inspanningen van scholen, organisaties en bedrijven succesvol te laten zijn. Dit moet uitnodigen en ruimte bieden om 'buiten de lijnen te kleuren' en samenwerking binnen en buiten het groene domein actief op te zoeken.

Wie hebben het woord?

Stefan Wijers, TweeTact. Stefan Wijers is onafhankelijk dagvoorzitter, een professional met humor en kracht die de discussie en de zaal gericht in beweging brengt.

Gerda Verburg, Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Het groene onderwijs valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van LNV.

Adjiedj Bakas, Trendoffice Bakas, trendwatcher. In 2008 uitgeroepen tot Zwarte Zakenman van het jaar 2008. Adjiedj Bakas is een prikkelende, deskundige, humoristische en visionaire spreker.

Lucas Vokurka, Hogeschool INHolland, Delft opleidingsmanager groene opleidingen. Hij zet zich onder meer in voor optimale contacten tussen opleidingen, agrarische sector en de lokale en provinciale overheden.

Melek Usta, Colourful People, een werving-, selectie- en adviesbedrijf met als specialisme diversiteit in gender en etniciteit. In 2006 is zij uitgeroepen tot Zwarte Zakenvrouw van het Jaar en in 2007 benoemd tot lid van het Innovatie Platform van de regering.

Janny Gooijer, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Directie Kennis.

Marijke van Schendelen, Raad voor het Landelijk Gebied en planoloog, voorzitter werkgroep advies 'Kleur bekennen'.

U in de zaal





http://www.rlg.nl