Gemeente Asten en Someren van start

Buurtbemiddeling in Asten en Someren van start

Na het succes van het project Buurtbemiddeling in Deurne hebben de gemeenten Asten en Someren samen met woningbouwvereniging Bergopwaarts@BOW besloten het project `Buurtbemiddeling Deurne' uit de breiden naar Asten en Someren: `Buurtbemiddeling DAS'.

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst

Op maandag 9 februari ondertekenden burgemeester Beenakker van Asten, burgemeester Veltman van Someren, Chris Theuws van woningbouwvereniging Bergopwaarts en Daniëlle van den Broek van Mediators Collectief een samenwerkingsconvenant voor buurtbemiddeling in het gemeentehuis in Asten. Bijna dagelijks worden politie, woningcorporatie en gemeente, ingeschakeld om conflicten op te lossen die niet tot hun taakveld horen. Het gaat vaak om burenruzies die relatief veel tijd kosten, terwijl zelden een oplossing wordt bereikt. Buurtbemiddeling is in het leven geroepen om buren te helpen een oplossing te vinden. Hierbij wordt gewerkt met een professionele bemiddelaar (mediator) als coördinator en met vrijwilligers om conflicten tussen buurtbewoners in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren en zo goed mogelijk aan te pakken. Buurtbemiddeling moet ervoor zorgen dat (woon)overlast wordt verminderd en dat voorkomen wordt dat conflicten in de buurt escaleren.

Om welke conflicten gaat het?

Conflicten die in aanmerking komen, gaan over geluidsoverlast, afval rondom de woning, erfafscheidingen, overhangende struiken en bomen, overlast door kinderen, overlast door huisdieren, vernielingen, vreemde geuren, ander levenspatroon, parkeeroverlast en pesterijen. Zaken die niet in aanmerking komen voor buurtbemiddeling worden doorverwezen naar andere instanties. Denk hierbij aan conflicten in familieverband, tussen huisbaas en bewoner, bij verslavingsproblematiek en bij geweld. Ook conflicten waarbij één of beide partijen ontoerekeningsvatbaar is en conflicten die slepend of uitgekauwd zijn worden niet door buurtbemiddeling behandeld.

Hoe werkt de bemiddeling?

De coördinator Daniëlle van den Broek is een NMI (Nederlands Mediation Instituut) gediplomeerd mediator, die het aanspreekpunt is voor alle partijen en die de vrijwilligers werft, selecteert en coacht. De coördinator doet de intake als een conflict wordt aangemeld en beoordeelt of het in aanmerking komt voor buurtbemiddeling. Niemand kan worden gedwongen om aan het mediation-proces mee te doen en de deelnemers verbinden zich vooraf tot geheimhouding. De bemiddeling vindt plaats door een onafhankelijke en onpartijdige partij. Dit kunnen geen bemiddelaars zijn van organisaties die al eerder op één of andere manier betrokken zijn bij het conflict. De buurtbemiddeling is kosteloos voor de deelnemende buurtbewoners.

Zelf bemiddelaar worden?

De vrijwilligers krijgen een verplichte basistraining van drie dagen om de rol van bemiddelaar te kunnen vervullen. De bemiddeling vindt plaats volgens een stappenplan. De nazorg maakt hier ook onderdeel van uit. De onbetaalde inzet en de belangeloosheid benadrukken de onafhankelijkheid van de bemiddelaar. Elke bemiddeling wordt besproken met de coördinator en de rest van het team. Hierin wordt terug gekeken op de ervaringen, de eigen emotie en de vervulde rol. Voor de schaal van Asten en Someren zijn vijftien vrijwilligers nodig. Met deze omvang kunnen in het eerste jaar ongeveer veertig zaken behandeld worden.

Wilt u als buurtbemiddelaar aan de slag?

Beschikt u over goede sociale vaardigheden, kunt u onbevooroordeeld naar anderen luisteren en kiest u geen partij in een conflict? En heeft u zin om samen met andere vrijwilligers bij te dragen aan de leefbaarheid in de gemeente? Dan horen wij graag van u. Buurtbemiddeling biedt boeiend, nuttig en afwisselend vrijwilligerswerk. In de trainingen leert u de kneepjes van het voeren van een bemiddelingsgesprek. Er is begeleiding om de gesprekken te evalueren en er is aandacht voor bijscholing. U gaat samen met collega-bemiddelaars op pad om van elkaar te leren en elkaar te ondersteunen.

Aanmelden

Aanmelden kan bij coördinator Daniëlle van den Broek via tel. 06-27 85 68 65 of via E-mail info@bemiddeling.nu of met Erik Feekes van ZON Training, Coaching en Advies via tel. 06-22 95 41 11. Zij verzorgen de werving van de vrijwillige buurtbemiddelaars.