Gemeente Oldebroek


College beslist over bomenkap Bovenheigraaf

Kappen moeraseiken tot de helft teruggebracht

Door een handtekeningenactie van inwoners werd de kapvergunning voor het kappen van 200 bomen aan de Bovenheigraaf ingetrokken. Het college bekeek de situatie opnieuw en besloot onlangs om 150 van de 300 bomen te laten kappen. ´De kap van een deel van die bomen is onvermijdelijk´, legt wethouder Jan Klein uit. ´Zowel voor de doorgroei van de overblijvende bomen als voor de kwaliteit van het fietspad. Door scheuren in het fietspad en de opdruk van wortels wordt het fietspad minder veilig.´

Fietspad
Aanleiding voor de discussie rond de bomenkap is de staat van de fietspad langs de Bovenheigraaf. De wortels van de bomen drukken het wegdek kapot, wat zorgt voor een fietspad vol hobbels en gaten. Dat zorgt niet alleen voor overlast voor fietsers, maar ook voor gevaarlijke situaties. Bovendien beschadigen de wortels de riolering. Om ongelukken te voorkomen en te zorgen voor een veilige verkeerssituatie, moet de gemeente actie ondernemen.

Onderzoek
Na het intrekken van de kapvergunning voor 200 bomen heeft de gemeente een extern adviesbureau ingeschakeld voor een onderzoek naar een variant waarbij zoveel mogelijk bomen konden blijven staan. De conclusie van dit onderzoek luidt dat het schrappen van 150 bomen langs de Bovenheigraaf onvermijdelijk is. Uit dit onderzoek blijkt, dat de wortels van de bomen dik zijn en tot ver onder het fietspad zijn gegroeid. Door het verwijderen of beschadigen van de wortels zouden de bomen onvoldoende voeding krijgen en instabiel worden. Door het kappen van de helft van de bomen, krijgen de overige bomen meer ruimte om zich te ontwikkelen in de ruimte tussen de weg en het fietspad. Bovendien wordt hierdoor voorkomen dat in de toekomst opnieuw schade ontstaat aan het fietspad en de riolering. Bij de helft van de overgebleven bomen voert de gemeente werkzaamheden uit in en aan de berm, zodat de groeimogelijkheden van de bomen te verbeteren.

Alternatieven
De gemeente heeft ook enkele andere alternatieven voor het herstellen van het fietspad, en daarmee de bomenkap, onderzocht. Deze bleken echter niet uitvoerbaar. Voor zowel het aanbrengen van een betonnen fietspadverharding als voor het verleggen van het fietspad, zou een deel van het wegdek verwijderd moeten worden. Hierdoor zouden de wortels van alle bomen alsnog beschadigd worden. Het kappen van deze 300 bomen is daarna onvermijdelijk.

Procedure
Voor het kappen van de bomen, vraagt de gemeente een kapvergunning aan. Deze publiceert de gemeente in het gemeentenieuws en op de website.