Siemens

Persbericht

0902. 164nl

Den Haag, maandag 16 februari 2009

Intelligent meet- en informatiesysteem van Siemens ondersteunt Zwitserse stroomleverancier bij implementatie smart grid

De AMIS-oplossing die Siemens Energy implementeert voor de Zwitserse stroom¬leverancier Arbon Energie AG is gericht op integratie van de kerntaken meten en automatiseren van het distributienetwerk. AMIS staat voor 'Automated Metering and Information System'. Het systeem biedt onder andere functies voor de imple¬mentatie van een smart grid. Arbon Energie gebruikt deze functies om haar distri¬butienetwerken te moderniseren en zo te voldoen aan de aangescherpte eisen die de Zwitserse regelgeving rond de geliberaliseerde energiemarkt stelt aan de betrouwbaarheid en efficiëntie van de toekomstige energieleverantie in het land.

Voor Arbon Energie AG hoort bij de uitbouw van haar distributienetwerken tot een smart grid ook een uniforme presentatie van de meetprocessen en weergave van de spanningskwaliteit, bijvoorbeeld met het oog op de spanningstoleranties en kortere of langere uitvaltijden. De Zwitsers hebben dit bereikt door de inbouw van intelligente elektriciteitsmeters van het Siemens-systeem AMIS in de huishoudens en bij klanten met bijzondere contracten. AMIS-lastschakelaars vervangen de tot nu toe gebruikte unidirectionele TF-ontvangers, sturen de gemeentelijke straatverlichting aan en schakelen lasten bij of uit. Voor de bidirectionele datatransmissie van en naar de elektriciteitsmeters en lastschakelaars maakt het Siemens-systeem gebruik van powerline-communicatietechniek via het elektriciteitsnet.

Daarmee voldoet Arbon Energie als distributienetbeheerder aan de eis van de upstream-producenten tot invoering - zowel technisch als administratief - van een 4-tarievenmodel. Om het geïntegreerde proces in het systeemlandschap te kunnen afbeelden, worden alle verbruiksgegevens automatisch vanuit de huishoudens verstuurd en gebruikt voor de facturering en voor het beheer van het meterpunt. Het meterpunt is de plaats in het netwerk waar de energiestromen worden gemeten. Een aanzienlijke meerwaarde ontstaat, doordat ook de verbruikswaarden van de water- en warmtemeters via de M-bus (het metering-veldbussysteem voor verbruiksgegevens) worden geregistreerd en via de AMIS-kanalen naar de centrale worden gestuurd. Deze waarden worden analoog aan de energieverbruiksinformatie beheerd en verwerkt.

De synergieën die metering en netwerkautomatisering opleveren, benut de Zwitserse stroomleverancier vooral in zijn trafo-stations: met behulp van intelligente sensoren en meetinstrumenten worden actief vermogen, schijnbaar vermogen, temperatuur, stroom- en spanningswaarden van de transformatoren automatisch geregistreerd en via de Siemens-telebesturings- en automatiseringscomponenten van het AMIS-systeem doorgestuurd naar het al bestaande netbewakingssysteem Power CC. Daartoe behoort ook de bewaking van de beveiligingstechniek en van de midden- en laagspanningsschakelaars. Daarmee werken de trafostations volledig geautomatiseerd, want zelfs de commando's voor het in gang zetten van schakelhandelingen worden doorgestuurd naar de stations. Hier fungeert AMIS als link naar het besturingssysteem. Arbon Energie AG verwacht van het AMIS-systeem aanzienlijke verbeteringen in het beheer van het elektriciteitssysteem en verdere optimalisering van de onderhoudsintervallen. Momenteel is de stroomleverancier bezig met de voorbereidingen voor zowel de integratie van decentrale energieopwekkingsinstallaties als de integratie van de techniek voor home automation-applicaties.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: klik hier