Gemeente Hilversum

Verkeersveiligheid rond scholen aandachtspunt

publicatiedatum: maandag 16 februari 2009

De Hilversumse Meent doet het qua veiligheidsgevoelens beter dan gemiddeld in Hilversum. Dat blijkt uit een inventarisatie van aandachtspunten voor het tweede wijkveiligheidsplan. Om die reden gaat het college gedurende twee jaar EUR 5.000,- investeren in de verkeersveiligheid rond scholen, het punt dat nadrukkelijk aandacht vraagt.

Inmiddels is ook de Top 10 van het eerste wijkveiligheidsplan geëvalueerd. Vijf punten daarvan zijn succesvol afgerond, vijf punten bleven zonder - het gewenste - resultaat. Met de uitvoering van de top 10 werd in mei 2006 gestart, een maand nadat het college het wijkveiligheidsplan Hilversumse Meent vaststelde (25 april 2006).

Succesvol in de Top 10 waren de projecten . Bekendheid Service Meldpunt en wijkbeheerder vergroten (1); Herinrichting bestrating (4); Project zomeractiviteiten voor jongeren(6) De gehele aanpak voor activiteiten voor jongeren is erg verbeterd sinds de aanstelling van een nieuwe jongerenwerker in het Web; Project SRV-bus SIS(6); Onderzoek klappaal plaatsen(8); deze laatste activiteit is heel moeizaam tot stand gekomen. Uiteindelijk -door medewerking van de geldbevoorradingswagen- en het afstaan van een aantal parkeerplaatsen van de bewoners is het gelukt om een gedeelte van de Zuidermeent af te sluiten. Na een proefperiode is dit een groot succes gebleken, de aanwonenden zijn blij met het terugdringen van de overlast. Voor meer details verwijzen wij naar de eindrapportage; deze zal ook op de gemeentelijke website worden gepubliceerd.

De projecten `Straatveegdag' (2), `Overlast honden(poep)'(3), `Buurtwandelingen door jongeren' en `Verkeersveiligheid rondom scholen' (9 en 10) bleven zonder het gewenste resultaat. De straatveegdag omdat het animo onder de bewoners daarvoor onvoldoende bleek, de aanpak van de overlast honden(poep) omdat dit een gemeentebrede aanpak en een groot budget vereist. Wel heeft de inzet van een hondenpoepzuiger in de bebouwde kom van de Hilversumse Meent de overlast enigszins kunnen verlichten en bemiddelt een stuurgroep gedurende 1 jaar bij wijze van proef bij conflicten rond hondenoverlast. Langdurige ziekte van de jongerenwerker van het project `Buurtwandelingen door jongeren' leidde eveneens tot stagnatie. En het project `Verkeersveiligheid rondom scholen', tenslotte, kwam vanwege de bouw van de nieuwe school onvoldoende uit de verf.