Korte vakanties in eigen land populairder dan ooit

17/02/2009 10:57

TrendPRess Online B.V.

Hof van Saksen: Nederland(s) mag weer!

HOF VAN SAKSEN - De belangstelling voor een korte vakantie in eigen land neemt sterk toe. De recessie, maar ook het besef van- en toenemende waardering voor Nederlandse cultuur en de bijbehorende tradities, leiden tot een groeiend aantal boekingen van vakanties en weekendjes weg in Nederland. De consument kiest daarbij het liefst voor verblijven met faciliteiten voor ontspanning en wellness.

Kredietcrisis

Recent consumentenonderzoek wijst uit dat de trend in korte vakanties dit jaar flink zal doorzetten. Hinder die Nederlanders ondervinden door de kredietcrisis, wordt bij voorkeur in eigen land ontlopen. Een weekend- of week weg dus, zonder lange, kostbare auto- of vliegreis, maar mét garantie op comfort en luxe. Ontspanning, onthaasten en het beleven van natuur zijn na budget belangrijke argumenten voor een korte break in eigen land.

De koopmansgeest van Nederlanders maakt, dat er kritisch naar het prijs/kwaliteitsniveau van de bestemming wordt gekeken. Een onderzoek op de onlangs gehouden Vakantiebeurs in Utrecht bracht naar voren dat 98% van de ondervraagden het liefst in eigen land vakantie viert, mits deze (volgens 84% van hen) betaalbaar is. Mensen gaan liever minder vaak op vakantie, maar prefereren op het moment dat ze gaan meer luxe en verwennerij. Zorg en aandacht voor lichaam en geest wordt daarbij door steeds meer vakantiegangers gewaardeerd, actieve vakanties in combinatie met luxe groeien zelfs uit tot een trend.

Belangstelling wellness groeit

Ook onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT) laat ziet dat de markt voor badderen en wellness blijft groeien. Voor dit jaar wordt zelfs een groei van 20% van het aantal vakantiebestemmingen in deze branche voorspelt. Volgens Recron, de brancheorganisatie voor toeristische ondernemers, heeft de hang naar verwennen en ontspannen te maken met de verharding en individualisering van de maatschappij.

Naast een kleiner reisbudget en groeiende belangstelling voor gezondheid, speelt nog een argument mee bij de keuze voor een vakantie in Nederland: traditie. De interesse voor puur Nederlands is booming! Folklore is hip, zo blijkt uit trends in mode, decoratie en media. Waarom wil niemand Boer zoekt Vrouw missen? Waarom zijn de verjaardagslingers, serviezen en tafellakens van nu geïnspireerd op ruit- en bloemetjesmotiefjes in rood-wit-blauw van toen?

Hof van Saksen in Drenthe is binnen dit marktsegment één van de meest prominente en snelst groeiende bestemmingen. Met luxe verblijfsaccommodaties, talloze wellnessfaciliteiten, een breed aanbod in sportieve activiteiten en vijf toprestaurants is het resort nauwelijks vergelijkbaar met andere vakantieparken.

Onderscheidend is ook de omgeving waarbinnen het resort is opgezet. Hof van Saksen ligt midden in het stroomgebied van de Aa en de Hunze, het eeuwenoude, pittoreske esdorpen landschap dat zo typerend is voor de streek. De luxe verblijfsaccommodaties zijn royaal van opzet en werden gebouwd in de stijl van de Saksische boerderijen, volledig in harmonie met de omgeving.

Hang naar tradities

Vakantievieren in het Land van Bartje past bij deze trend, Nederlanders gaan op zoek naar rust en natuur, hun eigen wortels. Het centrum voor Volkscultuur riep 2009 uit tot het Jaar van de Tradities. Een reden om het Jaar van de Tradities te organiseren, is dat het belang van tradities steeds meer wordt ingezien. Tradities zijn gewoonten en gebruiken die van huis uit werden meegegeven. In een snel veranderende tijd, in een globaliserende wereld en in een multiculturele samenleving, groeit de behoefte aan inzicht in de eigen tradities en die van de omgeving. Het Jaar van de Tradities levert een bijdrage aan de bewustwording van het belang van tradities en rituelen. Niet omdat het vroeger allemaal zoveel beter was, maar juist omdat het verleden inspiratie biedt voor de toekomst!

Voor meer informatie: Hof van Saksen, Veldweg 22-24, 9449 PW Nooitgedacht. Tel. 0900-1971 (lokaal tarief) of kijk op www.hofvansaksen.nl





http://www.hofvansaksen.nl