Gemeente Grave

Gewijzigde uitrenplaatsen in Estersveld

Beleid voor het uitlaten van honden

Vanaf 1 januari 2009 geldt er een nieuw beleid voor het uitlaten van honden in de gemeente Grave. De gemeenteraad van Grave heeft in de vergadering van 24 juni 2008 ingestemd met het inzetten van de hondenbelasting voor dit nieuwe beleid. Het beleid bestaat uit enkele regels die gelden binnen de gemeente en daarbij het faciliteren van hondenbezitters bij het houden aan deze regels.

Â

Uitrenplaats

In het nieuwe beleid zijn op verzoek van de gemeenteraad enkele uitrenplaatsen aangewezen. Op deze uitrenplaatsen is het toegestaan om uw hond los te laten lopen. Buiten de aangewezen plaatsen binnen de bebouwde kom is het dus niet toegestaan om uw hond los te laten lopen. De exacte locaties zijn op kaart aangegeven in het gemeentelijk beleid rond (het uitlaten van) honden

Â

Uitrenplaats vervalt

Na vele reacties van inwoners van Estersveld is in overleg met de wijkraad Estersveld gesproken over de aangewezen uitrenplaatsen in Estersveld en De stoof. Er is geconcludeerd dat de uitrenplaats achter de Burg. Raijmakerslaan geen geschikte locatie is. Het college heeft daarop besloten de uitrenplaats in zijn geheel te laten vervallen. Het aanwezige hekwerk dat het vroegere uitrengebied aangaf wordt verwijderd.

Â

Nieuwe uitrenplaatsen

Omdat er op nadrukkelijke wens van de gemeenteraad binnen de bebouwde kom wel uitrenplaatsen moeten worden aangewezen heeft het college in de vergadering van 17 februari 2009 besloten tot het instellen van een tweetal nieuwe uitrenplaatsen, te weten:

Â


- Een deel van het park aan de Anna van Burenweg


- Groenstrook langs de Raam van de Stoofweg richting Escharen

Â

Deze locaties zijn benoemd in overleg met wijkraad Estersveld. De exacte locaties zijn aangegeven op een kaart en is te vinden op de gemeentelijke website of kan men inzien op het stadhuis.

Â

Handhaving

Regelmatig wordt opgemerkt dat de handhaving van het nieuwe beleid tekort schiet. Duidelijk moge zijn dat de twee gemeentelijke Buitengewoon Opsporingsambtenaren niet overal tegelijk kunnen zijn. Wel is het zo dat zij sinds de invoering intensief toezien op dit beleid. Dit heeft geresulteerd in ongeveer 30 waarschuwingen. Gelet op het nieuwe beleid en het ontbreken van afvalbakken zijn er nog geen processen-verbaal opgemaakt. Inmiddels zijn de extra afvalbakken geplaatst en mag verwacht worden dat iedere hondenbezitter bekend is met het nieuwe beleid, wat betekent dat ook proces-verbaal opgemaakt zal worden tegen overtreders.

Â

Opruimplicht is een verantwoordelijkheid van de hondenbezitter

Binnen de bebouwde kom, en dus ook op de aangegeven uitrenplaatsen, is de opruimplicht van kracht. Hondenpoep dient daar altijd opgeruimd te worden en de gemeente Grave verstrekt daarvoor gratis hondenpoepzakjes. Met het nieuwe beleid voor het uitlaten van honden wordt getracht om Grave poepvrij en leefbaarder te krijgen en te houden. In het bijzonder de hondenbezitter zal de verantwoordelijkheid moeten nemen om bij te dragen aan een poepvrij Grave.

Â

Informatie

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Veiligheidsbureau van de gemeente Grave (0486) 477 277.

Â