Gemeente Overbetuwe


Start uitvoering Dorpsontwikkelingsplan Valburg

---

10 februari heeft het College van B&W ingestemd met het plan van aanpak voor drie parallelle deelprojecten in het kader van het Dorpsontwikkelingsplan (DOP) Valburg.

Het eerste project is te komen tot herinrichting van het gebied rond de Hervormde Kerk in Valburg zodat deze karakteristieke plek oproept tot ontmoeting en het saamhorigheidsgevoel in het dorp versterkt. Dit gebeurt via een interactief proces met dorpswerkgroep, gemeente en de Stadsregio die dit project subsidieert.
Het tweede project is te komen tot een nieuw multifunctioneel centrum voor sport- en welzijnsactiviteiten. Ook het multifunctioneel centrum moet ontmoeting stimuleren en daarnaast het verenigingsleven een impuls geven.
Het derde project heeft als doel een samenwerkingsverband te creëren tussen instellingen die zich bezighouden met kinderen van 0-12 jaar (het âBrede Schoolâ concept).

Vervolg

Tot de zomer werkt de gemeente, samen met Dorpswerkgroep en een adviesbureau, aan de uitwerking van de verschillende ideeën in een ontwerp voor herinrichting, een programma van wensen voor het multifunctionele centrum en een overeenkomst voor samenwerking tussen jeugdinstellingen.

Achtergrond

De Dorpsraad van Valburg en Homoet is opdrachtgever geweest van een Dorpsontwikkelingsplan (DOP). In 2007 gaven bewoners aan wat zij voor de toekomst van het dorp belangrijk vinden. Een uit de bevolking samengestelde Dorpswerkgroep heeft dit uitgewerkt en vastgelegd in het DOP dat in 2008 aan de gemeente is aangeboden.

Het DOP heeft een planperiode tot 2020. Daarbinnen heeft de dorpsraad haar prioriteiten bij de uitvoering aangegeven. Hierdoor zijn in eerste instantie bovenstaande drie projecten geselecteerd.