Partij van de Arbeid

Structurele aanpak van woningcorporaties

17-02-2009 11:33

PvdA Tweede-Kamerlid Staf Depla wil een structurele aanpak om problemen bij woningcorporaties te voorkomen. 'We lopen nu van incident naar incident. Integriteitsincidenten, maar ook wanbestuur. Depla vraagt vandaag opheldering aan minister Van der Laan.

Depla wil dat er wetgeving komt voor een structurele aanpak en een meldpunt voor integriteitsproblemen.

Deze week waren de financiële problemen bij het SGBB uitgebreid in het nieuws. SGBB is een middelgrote landelijk werkende corporatie, die vooral gespecialiseerd is in huisvesting voor senioren. De financiële problemen bij SGGB werden naar buiten gebracht door klokkenluiders, eigen medewerkers die naar het ministerie van VROM stapten. Depla: 'Er moet onafhankelijk meldpunt komen zodat medewerkers zonder gevaar voor hun eigen positie misstanden aan de kaak kunnen stellen.

Daarnaast pleit Depla voor het wettelijk afdwingen van extern toezicht via onder meer visitatiecommissies, als de bracheorganisatie Aedes dat soort regels zelf intern niet afspreekt.

Depla vindt dat er snel duidelijkheid moet komen over het werkveld van corporaties. Corporaties zijn er in eerste instantie voor het zorgen van woningen en leefbare buurten voor mensen die zich niet op de vrije woningmarkt kunnen redden. Corporaties die meer risico's nemen met bijvoorbeeld projectontwikkeling zouden dat alleen mogen doen als ze hun zaakjes goed voor elkaar hebben. Bijvoorbeeld goed functionerend intern toezicht.'

Depla vervolgt: 'Dan had SGBB niet zulke grote risico's kunnen lopen en was er minder geld verloren gegaan. Geld dat beter besteed had kunnen worden aan buurten en hun bewoners. Corporaties die het goed doen en zich vooral richten op hun sociale tak, hoeven aan minder regels te voldoen. Zo hoeven de 'goede' corporaties niet meer onder de 'slechte' te lijden.'