NMBS

Antwerpse spoorhal krijgt grondige poetsbeurt

16/02/2009

De monumentale hal boven de perronsporen van Antwerpen-Centraal krijgt een grondige poetsbeurt. Eerst wordt een nieuwe rolbrug aan de binnenkant van de spoorhal gebouwd. Daarna kunnen ramen worden gepoetst en enkele ijzeren spantbogen geschilderd. Dit is de gelegenheid om nieuwe verlichting aan te brengen. Ook de buitenkant van spooroverkapping wordt onder handen genomen. Het gaat om 11.000 m² schilderwerk en 44.000 m² ramen (9 voetbalvelden). Vanwege de enorme oppervlakte en de moeilijke bereikbaarheid zal dit project een half jaar werk vergen en 3 miljoen euro kosten. De poetsbeurt veroorzaakt geen hinder voor het treinverkeer.

Na de volledige renovatie van de spoorhal tussen 1985 en 1995 zijn enkele stalen bogen aan de zuidelijke kant volledig verkleurd en aan een nieuwe laag verf toe. Om de bordeaux kleur te kunnen aanbrengen wordt een werkstelling gebouwd rond de eindboog, zodat het treinverkeer geen hinder ondervindt. De aannemer zal een oppervlakte van 11.000 m² schilderen waarvoor 6500 kg verf nodig is.

Door de tunnelwerkzaamheden en de luchtvervuiling hebben de plexiramen op het dak en de zijgevels van de spoorhal een grondige poetsbeurt nodig. Om de binnenkant te kunnen bereiken, werden de voorbije maand vanaf het voorperron +1 hangende werkplatforms gebouwd. Hiermee kunnen monteurs zich verplaatsen in de 170 meter lange daknok om over de volledige breedte een vierdelige rolbrug te bouwen.

Wanneer deze vier rolbruggen in april klaar zijn, kan het reinigen starten van de 9600 m² raamoppervlakte van het dak aan de onderzijde. Om overlast voor de reizigers te vermijden, gebeurt dit met kuisdoeken. Van op de rolbruggen kunnen twee spanten worden geschilderd. Dit is een unieke kans om nieuwe verlichting aan te brengen in de spoorhal. Met eenzelfde elektrisch vermogen zal een beter resultaat worden bereikt. De nieuwe rolbrug blijft hangen omdat ze de binnenkant van de spoorhal onderhoudsvriendelijk maakt.

Ook de grote ramen aan de kant Zoo en Pelikaansstraat krijgen een oplapbeurt. Aan de buitenkant van het dak is bij de renovatie eind jaren tachtig al een verplaatsbare rolbrug gebouwd. Daar is een aannemer momenteel aan de slag met de hogedrukreiniger.