CDA

Balkenende: Nederland verkeert in zware recessie

Nederland verkeert in een zware recessie. Dat wijzen de CPB-cijfers uit. Dit zei minister-president Balkenende in een reactie op de vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).


1. We worden momenteel geconfronteerd met uitzonderlijke economische omstandigheden, dat wijzen de CPB-cijfers uit. Nederland verkeert in een zware recessie. Het is lang geleden dat we zo'n economische teruggang hebben gekend. En het tempo waarin het gebeurt, is ongekend. Er is een hele generatie in ons land die zo'n recessie nog niet eerder heeft beleefd. We staan dan ook voor een nieuwe en grote beproeving.


2. De problemen zijn zo groot, dat iedereen zijn of haar steentje moet bijdragen. Bijdragen aan het oplossen van de grote uitdagingen waar we nu met elkaar voor staan.


3. De opdracht voor het kabinet is groot: bevordering van de economische groei, versterking van de werkgelegenheid en behoud van solide financieel beleid. Het is niet acceptabel om alle rekeningen door te schuiven naar toekomstige generaties. Het is evenmin acceptabel om de rekening alleen bij de overheid neer te leggen. Gratis geld bestaat niet, het is allemaal belastinggeld. Het kabinet zal daarom nadrukkelijk ook vooruit kijken voor het nemen van maatregelen. Door alleen te focussen op morgen worden we bijziend voor wat overmorgen nodig is. Dus niet alleen plannen die geld kosten, maar ook plannen die geld opleveren in de toekomst.


4. Nu de cijfers bekend zijn, gaat het kabinet een integrale afweging maken van investeringen, bezuinigingen en structurele maatregelen, zodat we de huidige recessie aanpakken en we er sterker uit komen. Daarvoor heb ik de komende tijd extra ministerraden bijeengeroepen. Het kabinet loopt niet weg voor moeilijke maatregelen. Maar we zullen ook waken voor overhaaste besluiten. Deze tijd leent zich niet voor een wedstrijd wie het snelst maatregelen neemt. Snelheid en zorgvuldigheid moeten hand in hand gaan. Want laten we onszelf niets wijsmaken, eenvoudige oplossingen bestaan niet in deze complexe situatie.


5. De effecten van de financiële crisis en de recessie moeten zoveel mogelijk worden ontdaan van hun scherpste randen. Voor die taak staan en stonden we. De economie krijgt door het beleid van het kabinet in 2009 al een stimulans van 20 miljard. Daarnaast heeft het kabinet vanaf het begin van de kredietcrisis het financiële stelsel ondersteund met kapitaalinjecties en andere maatregelen.


6. Het kabinet zal ook kijken hoe de economie verder kan worden ondersteund. Door maatregelen te nemen die structuurversterkend zijn en waaraan Nederland tot ver in de toekomst profijt kan hebben.


7. De economie moet blijven draaien. Nederland wordt hard geraakt vanwege zijn open economie. Als de export tegenvalt, voelen we dat meteen. Daarom zal Nederland zich blijven inspannen voor een open wereldmarkt en het tegengaan van protectionisme.


8. De werkloosheid stijgt fors naar een niveau dat we al lang niet meer hebben gekend. Dit is het meest pijnlijke aan de gepresenteerde cijfers van vandaag. Dat vraagt maximale inzet om mensen van werk naar werk te helpen, door te werken aan scholing, inzetbaarheid, en ander werk. We kunnen niet accepteren dat mensen langdurig aan de kant komen te staan en zo voor de arbeidsmarkt verloren gaan. Dat is een les uit eerdere recessies. Maar ook hier zal iedereen zijn eigen bijdrage moeten leveren. Denken dat alleen de overheid de problemen kan oplossen is een illusie.


9. Deze tijden zijn moeilijk en weerbarstig. Maar de uitgangspositie van Nederland is relatief goed. Ik heb vertrouwen in de kracht van de Nederland. Samen werken aan het bestrijden van deze recessie, zowel in ons eigen land, als in Europa en wereldwijd, dat is de opgave waar we voor staan. Als we samen de schouders eronder zetten ben ik ervan overtuigd dat Nederland sterker uit deze periode komt.
---