Vlaamse Overheid

sensibiliseringscampagne voor verkeersslachtoffers

Samen geraakt: gids, website en sensibiliseringscampagne voor verkeersslachtoffers

Kathleen Van Brempt Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen en Veerle Heeren Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

dinsdag 17 februari 2009

Vandaag vond in het Vlaams Parlement het eerste congres "Samen Geraakt" over de opvang van verkeersslachtoffers plaats. De Vlaamse ministers van Mobiliteit Kathleen Van Brempt en van Welzijn Veerle Heeren lichtten er hun acties en beleid toe.

In 2008 werd het steunpunt verkeersslachtoffers onder de naam `Rondpunt' opgericht met steun van de Vlaamse overheid door de lotgenotenvereniging Ouders van Verongelukte Kinderen, ZEBRA en het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk. De baseline van Rondpunt, Als het verkeer je raakt, verwijst in eerste instantie naar de mensen die direct betrokken geraken bij een verkeersongeval, als gewonde, naaste of nabestaande, als kind, jongere of volwassene. In de opvang, zorg en re-integratie van al deze betrokkenen zijn ook vele sectoren actief. De ambulancier, politieagent, magistraat, verzekeraar, advocaat, arts, hulpverleners, werkgever, leerkracht hebben hierin allen een opdracht.

De juiste weg naar informatie en hulp vinden via gids en website

De gevolgen van een verkeersongeval zijn talrijk en complex. Slachtoffers vinden vaak onvoldoende en eerder toevallig de weg naar de juiste informatie en hulp. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren trok 275.000 euro uit zodat Rondpunt een gids en een website kon ontwikkelen voor iedereen die betrokken is bij een ernstig verkeersongeval en waarbij iemand gewond raakte of overleed.

Het boek `Als het verkeer je raakt, praktische gids na een verkeersongeval' geeft een overzicht van alles wat men dient te weten na een ernstig verkeersongeval. Het is ook een handige gids voor hulp- en dienstverleners, waarin alle aspecten waar gewonde slachtoffers, hun naasten en nabestaanden mee te maken krijgen belicht worden. De gids wordt gratis verspreid door o.a. politie, ziekenhuizen en mutualiteiten. Het boek kan ook worden besteld via de Vlaamse infolijn op het gratis nummer 1700 en bij Rondpunt via mail (info@rondpunt.be).

Vandaag ging ook de elektronische tegenhanger van de gids online, de websites www.watnaeenverkeersongeval.be en www.ikbenverkeersslachtoffer.be.

Het brede publiek sensibiliseren

Een verkeersongeval voorkomen is de eerste prioriteit. De sensibiliseringscampagne

`te koop wegens verkeersongeval' schudt de burger even wakker en wijst hem op de blijvende gevolgen van een ernstig verkeersongeval. Tegelijkertijd informeert deze campagne over de website www.watnaeenverkeersongeval.be. Naast een luik naar het brede publiek is er een apart luik naar jongvolwassenen toe De campagne wordt gefinancierd door Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Steve D'Hulster, woordvoerder van minister Van Brempt Tel: 02 552 63 41
GSM: 0478 78 06 46
Email: steve.dhulster@vlaanderen.be

Paskal Deboosere, Woordvoerster van minister Veerle Heerlen Tel: 02 552 64 89
GSM: 0496 56 75 69
Email: paskal.deboosere@vlaanderen.be