BOVAG

16-02-2009
Winterbanden veiliger en in steeds meer landen verplicht

Consumenten zien winterbanden steeds meer als een investering in veiligheid in plaats van een luxeproduct. Dat is de constatering van Vereniging VACO, BOVAG en RAI Vereniging.

Het winterse weer van de afgelopen maanden heeft geleid tot een toename in de vraag naar winterbanden. Bandenservice- en garagebedrijven zagen de vraag stijgen na weersomslagen, mist, sneeuw of hevige regenbuien.

Ook in ons land is het rijden op winterbanden bij temperaturen beneden de 7 graden Celsius aan te raden. De remweg neemt af en water wordt beter afgevoerd wat bijdraagt aan de verhoging van de verkeersveiligheid. Tel daarbij op dat bij sneeuw, hagel en gladheid de eigenschappen van winterbanden veel beter zijn dan die van zomerbanden en het is evident dat de investering in winterbanden loont. Niet alleen in het zakelijke segment is een toename te zien in het afsluiten van een winterbandenregeling, ook particulieren schaffen steeds vaker winterbanden aan. Tevens worden nieuwe autos steeds vaker afgeleverd met winterbanden.

In steeds meer Europese landen is de regelgeving met betrekking tot winterbanden aangescherpt. Naast Duitsland kan het niet monteren van winterbanden bijvoorbeeld ook in Oostenrijk en Frankrijk juridische gevolgen hebben. Ook als er geen sprake is van een ongeval kan de politie een boete opleggen wanneer het voertuig niet voor het winterse weer is uitgerust. Bij een ongeval kan het ontbreken van winterbanden zelfs leiden tot (mede)aansprakelijkheid of schuld in strafrechtelijke zin.

In veel polisvoorwaarden van verzekeraars is de verplichting om onder winterse omstandigheden met winterbanden te rijden niet opgenomen. Echter, verzekeraars zijn wel gebonden aan buitenlandse wetgeving. Het niet rijden op winterbanden kan er bijvoorbeeld toe leiden dat de schade niet op de tegenpartij te verhalen is of dat men een deel van de no-claimkorting verliest.

In de tweede helft van dit winterseizoen verwachten Vereniging VACO, BOVAG en de RAI Vereniging een tweede piek in de vraag naar winterbanden. De voorjaarsvakantie is in volle gang en vele vakantiegangers reizen dezer dagen af naar de wintersportgebieden. Bandenspecialisten en garagebedrijven staan klaar voor opnieuw een drukke periode.
Bron: Persbericht BOVAG-RAI-Vaco
Datum: 16-02-2009