VNO-NCW: bevries overheidsuitgaven en matig lonen

17/02/2009 13:02

VNO-NCW

Den Haag, 17 februari 2009 - De overheid moet de komende jaren alle uitgaven, inclusief de uitkeringen bevriezen. Voor nieuw beleid is geen plaats. Dit levert miljarden op. De lonen in de marktsector moeten sterk worden gematigd om de concurrentiepositie van bedrijven te beschermen. Samen met een tijdelijk stimuleringspakket voor het bedrijfsleven moet dit het antwoord zijn op de dramatisch slechte ontwikkeling van de Nederlandse economie en de overheidsfinanciën.

De sterke voorkeur is dat dit wordt vastgelegd in een nationaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers. Dat zegt VNO-NCW in een reactie op de jongste ramingen van het Centraal Planbureau.

Tegelijkertijd moet er een tijdelijk stimuleringspakket komen om de economie aan de gang te houden en erger te voorkomen. Het gaat wat VNO-NCW betreft onder meer om verruiming van de exportkredietgaranties en van mogelijkheden tot vervroegde afschrijvingen en impulsen voor (wegen)bouw en innovatie. Dit pakket vormt geen blijvende belasting voor de overheidsfinanciën.

Daarnaast zijn structurele bezuinigingen op de uitgaven nodig om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Voor de korte termijn gaat het om de bevriezing van alle overheidsuitgaven, ook die van alle lagere overheden. Ook een personeelsstop bij de overheid is een optie.

Nog door te voeren nieuw beleid uit het regeerakkoord moet niet doorgaan. Dit alles levert miljarden op.

Maar het is niet genoeg. Alle bezuinigingsmaatregelen voor de langere termijn zijn voor VNO-NCW dan ook bespreekbaar, behalve de aftrek van de hypotheekrente. De verhoging van de AOW-leeftijd is wat VNO-NCW betreft een mogelijkheid, maar die maatregel mag een nationaal akkoord over onder meer loonmatiging niet in de weg staan.





http://www.vno-ncw.nl