Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Nederlandse inzet e-Health conferentie

Nederlandse inzet e-Health conferentie

Kamerstuk, 17 februari 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

IZ 2911457

17 februari 2009

Geachte voorzitter,

De vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft mij gevraagd naar de inzet van de Nederlandse regering bij de ministeriële conferentie over
e-health, die het Tsjechische EU-voorzitterschap op 18 en 19 februari organiseert. Hierbij informeer ik u over deze conferentie.

Om misverstanden te voorkomen wil ik allereerst benadrukken dat het hier een informele bijeenkomst betreft. Er vindt tijdens de bijeenkomst geen besluitvorming of richtinggevend debat op politiek niveau plaats. Er zal een aantal collega bewindspersonen uit EU-lidstaten aanwezig zijn voor de informele bijeenkomst, waar gesproken zal worden over de oprichting van een e-health high level group. Daarnaast nemen enkele bewindslieden deel aan de paneldiscussie bij de opening van de conferentie. De conferentie biedt de kans aan beleidsexperts om kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen in de verschillende lidstaten en te overleggen met collega's uit andere landen over gezamenlijke trajecten. Ik ben van mening dat dit soort bijeenkomsten belangrijk zijn en dat beleidsexperts elkaar met enige regelmaat moeten treffen in bijeenkomsten zoals deze om te spreken over de kansen en uitdagingen die e-health biedt voor de zorg. Ministeriële aanwezigheid daarbij is echter geen vereiste en ik zal daarom zelf ook niet naar Praag afreizen. De Nederlandse delegatie zal bestaan uit beleidsexperts op ambtelijk niveau.

De mogelijkheden van innovatieve ict-toepassingen in de gezondheidzorg zijn veelbelovend en worden steeds verder geëxploreerd. E-health is eigenlijk een containerbegrip voor alle slimme innovatieve ict-toepassingen die helpen het zorgproces te verbeteren en betaalbaar te houden. Het biedt belangrijke mogelijkheden om de zorg op hoog niveau te houden in tijden dat het aanbod van zorgpersoneel afneemt, de zorgvraag groeit en de kosten van de zorg in de hand moeten worden gehouden. E-health roept ook belangrijke grensoverschrijdende vragen op waarover in Europees verband gesproken moet worden. U kunt hierbij denken aan de vraag naar de interoperabiliteit, maar bijvoorbeeld ook aan de vraag naar de aansprakelijkheid voor medische fouten in geval van grensoverschrijdende zorgverlening via ict-toepassingen.

De Nederlandse inzet bestaat -ook voor deze conferentie- daaruit dat wij graag een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van e-health in Europa en in Nederland. Rondom de conferentie vinden ambtelijke overleggen plaats over de wijze van samenwerking in Europa en over de voortgang van lopende projecten.

Bij de oprichting van een e-health high level group zal de Nederlandse delegatie wijzen op voldoende afstemming met bestaande gezondheidstrajecten. Extra aandacht voor e-health is weliswaar nodig, maar het is belangrijk dat e-health trajecten geïntegreerd worden in bestaande zorgtrajecten.
Onderhandelingen over e-health-aangelegenheden, zoals momenteel bijvoorbeeld de mededeling van de Europese Commissie over telegeneeskunde, of het richtlijnvoorstel voor patiëntenrechten in geval van grensoverschrijdende zorg, vinden later dit jaar plaats in Brussel. Eerst in de Raadswerkgroep en uiteindelijk in de Raad van ministers. De Nederlandse inzet als het aankomt op officiële voorstellen en op de Nederlandse inzet tijdens de Raad, komen via de gebruikelijke wegen tot u.

Ik vertrouw erop dat ik u hiermee afdoende heb geïnformeerd.

Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink