Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam



---

GroeiGids compleet met deel `Puberteit'

Informatie over moderne pubers voorziet in grote behoefte

17 februari 2009

De GGD Amsterdam heeft het boekje `Puberteit' uitgebracht, het zevende deel van de GroeiGids, waarmee deze gids voor ouders compleet is en nu de periode beslaat van prille kinderwens tot en met de puberteit. De GroeiGids is het resultaat van de samenwerking van de GGD Amsterdam met organisaties binnen en buiten Amsterdam om vorm te geven aan taken van de Centra voor Jeugd en Gezin: voorlichting en opvoedingsondersteuning. Het nu verschenen deel Puberteit is uniek in Nederland en geeft antwoord op vele vragen van ouders van pubers over de ontwikkeling, opvoeding en gezondheid van hun kind.

Opvoeding, ontwikkeling en gezondheid van pubers

Ouders van pubers hebben tal van vragen over de ontwikkeling en opvoeding van hun kind. Wat is momenteel normaal, kun je als ouder nog iets verbieden, wat doe je bij een vermoeden van (soft)druggebruik, hoe geef je op een goede manier seksuele voorlichting, welke invloed hebben vrienden en vriendinnen? Informatie hierover vinden ze in het nu verschenen laatste deel van de GroeiGids: Puberteit. Kort en duidelijk komen hierin veel zaken aan de orde, waarmee ouders van pubers wel eens in hun maag zitten.

Het deel Puberteit is vernieuwend omdat de landelijke programma's nu voor het eerst tot en met de fase puberteit aan de ouders wordt aangeboden. In Puberteit hadden ook vertegenwoordigers van het voortgezet onderwijs een belangrijke inbreng. De inhoud van Puberteit is geheel afgestemd op de Triple P-aanpak, een bewezen effectief programma voor opvoedingsondersteuning: het geven van een veilige en stimulerende omgeving, leren door positieve ondersteuning, aansprekende discipline, realistische verwachtingen en als ouder goed voor jezelf zorgen.

De GroeiGids velt geen oordeel over verschillende opvoedingsstijlen, maar geeft ouders juist `empowerment'. Zij worden uitgedaagd zich met hun eigen kennis en ervaring in te zetten voor hun kinderen. De rol van ouders blijft ook in de puberteit van groot belang: grenzen stellend, op tijd vrijheid gevend, met belangstelling en geborgenheid voor de puber. Verschillende preventieprogramma's, zoals overgewicht en genotmiddelen, lopen als een rode draad door de teksten.

GroeiGids beslaat hele opvoedingsperiode

De ontwikkeling van de GroeiGids, die in 2004 van start ging vanuit het Ouder-en-Kindcentrum in Amsterdam, is vanaf het begin breed opgezet. De serie beslaat de hele opvoedingsperiode en sluit aan op bestaande landelijke programma's. De zeven delen zijn tot stand gekomen door de geïntegreerde inbreng van diverse regionale organisaties en disciplines, zoals verloskundigen, kraamcentra, centra voor opvoedingsondersteuning en medisch specialisten. Naast alle informatie over de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren, geeft de GroeiGids veel aandacht aan een consistente positieve opvoedingsstijl.

GroeiGids gratis voor alle Amsterdamse ouders

Het ideaal van het Centrum voor Jeugd en Gezin is uiteraard dat alle ouders gratis over alle GroeiGidsdelen kunnen beschikken. In Amsterdam is deze situatie, door subsidie van de gemeente, vrijwel gerealiseerd: verloskundigen en gynaecologen voorzien ouders van de delen `kinderwens', `zwanger' en borstvoeding; kraambureaus geven deel `kraam'; Jeugdgezondheidszorg geven de delen `0-4', `4-14' en `puberteit' uit. In sommige gemeenten worden alleen de laatste drie delen door de jeugdgezondheidszorg aangeboden of zelfs nog maar één deel. De verschillende delen zijn zo opgezet, dat ze ook los van elkaar gebruikt kunnen worden.

Persoonlijke pagina's voor ouders

Ouders kunnen op de reclamevrije website www.groeigids.nl ook een persoonlijke website over hun eigen kind maken, beschermd met een wachtwoord. Daarop kunnen ze een groeicurve bijhouden, mijlpalen noteren en desgewenst foto's toevoegen. Ook het printen van die gegevens als een persoonlijk boekje van het eigen kind is mogelijk.