Crisis niet afwentelen op armste landen

17/02/2009 14:05

Oxfam Novib

Oproep Oxfam Novib aan kabinet:

Crisis niet afwentelen op armste landen

Den Haag, 17 februari 2009 - Oxfam Novib roept het kabinet op de gevolgen van de economische crisis niet af te wentelen op de armste landen. Volgens de voorspelling van het CPB vandaag komt de Nederlandse economie met een krimp van 3,5% in zwaar weer. De afgelopen week werd in de media al druk gespeculeerd over bezuinigingen op het ontwikkelingsbudget. Dat zou echter onethisch en contraproductief zijn, zo stelt Oxfam Novib vandaag.

"De economische crisis confronteert Nederland met een enorme uitdaging. De verhoudingen kunnen daardoor onder druk komen te staan en het is belangrijk dat het kabinet de zwaksten in Nederland in bescherming neemt", zegt Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib. "Maar we moeten niet de fout maken te bezuinigen over de rug van de armsten in de wereld, in landen waar de crisis toch al het hardst zal aankomen. Het zou ook cynisch zijn, want de armsten hebben geen schuld aan deze crisis, die veroorzaakt is door de hebzucht in rijke landen."

De crisis zorgt nu al voor een dramatische daling van de economische groei in ontwikkelingslanden. Het Institute for International Finance gaat er vanuit dat de geldstromen naar opkomende markten in 2009 met 301 miljard dollar teruglopen naar 165 miljard dollar. Voornaamste oorzaak: westerse banken lenen niet meer uit vanwege de kredietproblemen. In 2008 leenden ze nog 61 miljard US dollar uit, nu trekken ze 167 miljard US dollar uit deze landen terug. De Wereldbank heeft becijferd dat door de crisis nu al 30 miljoen meer mensen onder de armoedegrens van 1,25 US dollar per dag zijn gekomen. 1 % minder groei in ontwikkelingslanden betekent 20 miljoen meer mensen onder de armoedegrens.

Oxfam Novib benadrukt dat het OS-budget vanwege de krimp al vanzelf terugloopt (voor dit jaar tenminste 250 miljoen euro) omdat het gekoppeld is aan het nationaal inkomen. Deze automatische teruggang is al een enorme klap voor arme landen.

"De afgelopen jaren waren we steeds hoopvoller over de vooruitgang die we in veel landen zagen," zegt Karimi. "We vrezen dat door de economische terugval deze vooruitgang weer tenietgedaan wordt. Extra bezuinigingen zouden de vele investeringen van de afgelopen jaren in onderwijs, zorg en andere basisvoorzieningen ondermijnen. Dat zou pure kapitaalvernietiging zijn."

"Verder bezuinigingen op het OS-budget is onethisch. We moeten de rekening van onze crisis niet bij de allerarmsten neerleggen. Ontwikkelingssamenwerking vormt voor miljoenen mensen een laatste vangnet. Als je dat weghaalt worden deze mensen driedubbel gepakt."

Over Oxfam Novib

Twee miljard mensen voeren dagelijks een harde strijd om uit de greep van de armoede te komen. Oxfam Novib zet zich voor hen in. Omdat wij geloven in het zelfdoen van mensen. Armoede is oplosbaar, zolang mensen maar de mogelijkheid krijgen om te werken aan een zelfstandig bestaan.





http://www.oxfamnovib.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (