Gemeente Dantumadeel


Gemeente Dantumadiel
Hynsteblom 4
9104 BR Damwâld
Postbus 22
9104 ZG Damwâld

T: (0511)426161
F: (0511)423139
E: post@dantumadiel.eu

College Dantumadiel ontvangt boek Kloosterland/ Land der Klöster

Dit als blijk van waardering voor het feit dat de gemeente Dantumadiel aan de totstandkoming van dit boek financieel heeft bijgedragen. Tekst en samenstelling namen J. Loer en H.J. Kooi voor hun rekening. Dit onder auspiciën van de Historisch Vereniging Aduard en de Förderverein Freunde der Klosterstâtte Ihlow e.V. Eén van de belangrijkste kloosterorden in het gebied was de Cisterciënzer orde die o.a. het klooster Klaarkamp bij Rinsumageast bouwde en Aduard, het zusterklooster daarvan.

In het boek worden 121 kloosters vermeld, en een aantal beschreven, die in de Fryslân, Groningen en Ostfriesland het sociale leven eeuwen lang in belangrijke mate bepaalden en het landschap vorm gaven. Dertien kloosterorden waren in de periode, die duurde van het eind van de 12de tot het eind van de 16de eeuw, in deze omgeving actief.

Inmiddels is het meer dan 400 jaar geleden sinds de laatste monnik of non de deur van de kloosterport definitief achter zich dicht trok. Veel kloostergebouwen uit die periode zijn verdwenen. Het boek met Kloosterland met bijbehorende CD biedt een prachtig overzicht van de voormalige plaatsen, resten en sporen die aan de kloosters herinneren.