Gemeente Den Haag

Den Haag goedkoopste gemeente van de G4

Vanaf eind februari valt bij Haagse huishoudens weer de jaarlijkse woonlastennota op de deurmat. De gemeentelijke Belastingdienst verstuurt 220.000 aanslagen voor de gemeentelijke woonlasten aan Haagse bewoners, huiseigenaren en bedrijven.

Huiseigenaren betalen via deze aanslag hun onroerend zaakbelasting (OZB), rioolheffing en afvalstoffenheffing. Huurders betalen alleen afvalstoffenheffing. Voor Hagenaars die een inkomen hebben op bijstandsniveau maakt de gemeente maximaal gebruik van de bestaande wetgeving om kwijtschelding toe te kennen.
Den Haag is de goedkoopste gemeente van de vier grote steden.

OZB blijft gelijk
In Den Haag ligt de gemiddelde stijging van de huizenprijzen rond de vijf procent. Alle Haagse woningen zijn in 2008 opnieuw getaxeerd en hebben een nieuwe WOZ-waarde gekregen. De aanslag is tevens de beschikking waarop de WOZ-waarde van huis of bedrijfspand vermeld staat. In de meeste gevallen gaan Haagse huiseigenaren niet meer OZB betalen. Omdat de gemeente in het coalitieakkoord heeft vastgelegd niet te willen verdienen aan de waardestijging, is het OZB tarief met eenzelfde percentage verlaagd. Bij een gemiddelde waardestijging zal een Haags huishouden in 2009 dus niet meer kwijt zijn aan OZB dan in 2008.

Verhoging afvalstoffenheffing en rioolheffing
In totaal stijgen de woonlasten voor Hagenaars in 2009 met gemiddeld 4 procent. Dat komt door de verhoging van de afvalstoffenheffing en de rioolheffing voor eigenaren. Ondanks deze prijsstijgingen blijft Den Haag een van de goedkoopste grote gemeenten van het land.

Betaling, kwijtschelding of bezwaar
De huidige economische omstandigheden hebben geen invloed op de hoogte van de OZB. De waardepeildatum waar de gemeente vanuit gaat ligt namelijk een jaar in het verleden: 1 januari 2008. Wanneer Hagenaars het financieel moeilijk hebben kunnen ze kiezen voor gespreide betaling. Voor Hagenaars die een inkomen rond het bestaanminimum hebben is er de mogelijkheid om kwijtschelding aan te vragen.

Dat kan digitaal via www.denhaag.nl voor Hagenaars die een DigiD-code hebben of via een schriftelijke aanvraag. Hagenaars die al eerder kwijtschelding hebben gekregen krijgen in veel gevallen automatische kwijtschelding.
Wanneer mensen het niet eens zijn met de WOZ-waarde van hun woning of bedrijf kunnen ze daartegen bezwaar maken. In 2008 maakte circa 20.000 Hagenaars bezwaar tegen hun woonlastennota. In 10 % van de gevallen leidde dit tot een aanpassing van de WOZ-waarde. De Gemeentelijke inkomsten uit lokale heffingen bedragen in 2009 189 miljoen euro. Dat is ruim 7 procent van de totale begroting. De gemeente Den Haag gebruikt dit geld onder andere voor onderhoud en aanleg van wegen en parken, groenvoorzieningen en sociale voorzieningen.